Att restauranger, caféer, barer etc. följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter för att begränsa spridningen av Covid-19 är ett krav för att få fortsätta bedriva verksamhet. Smittskyddsläkare kan i samrådan med kommunen ta beslut om att stänga ned de verksamheter som inte följer föreskriften. Flera restauranger i Stockholm har tvingats stänga då föreskrifterna inte följts.

Vi på Krogarna.se har satt ihop en kort checklista för att du enkelt ska kunna kontrollera att din verksamhet följer föreskriften. 

  • När gästerna anländer kan det vara lämpligt att till exempel hovmästaren påminner gästerna om att barservering inte är tillåtet, mingel i lokalen får inte ske samt att avstånd måste hållas från andra gäster.
  • Se till att det är längre avstånd mellan borden.
  • Tvätta av ytor som många gäster tar på. Till exempel dörrhandtag, kortmaskiner, menyer etc.
  • Ingen barservering får ske. All förtäring ska ske sittandes.
  • Sätt upp skyltar som uppmanar gäster att hålla avstånd.
  • Inför rutiner för hur personalen ska kunna se till att gäster håller avstånd från varandra.
  • Säkerställ att det alltid finns tvål och gärna engångshanddukar samt handsprit på toaletterna.
  • Informera alla i personalen att de inte får arbeta om de känner symptom som skulle kunna vara coronaviruset.
  • Tänk på att samma regler gäller inomhus såväl som utomhus.

Länk till Folkhälsomyndighetens föreskrift.

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy