• Utbildningar
  • Bli Medlem
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Bli Medlem
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in

Miljö & Hälsa

  • Hem
  • / Myndigheter
  • / Miljö & Hälsa

Miljö & Hälsa

För att få hantera mat måste du registrera ditt serveringsställe som livsmedelsanläggning hos miljöförvaltningen. Miljöförvaltningen bedriver tillsyn och kontroll av allt från livsmedelshantering och vatten till luftföroreningar, buller och miljöfarlig verksamhet. Detta görs för att människors hälsa inte ska skadas.

Du kan spara pengar på att ha en bra egentillsyn. Miljöförvaltningen tar ut en avgift för sina tillsyner, om du inte har några brister så slipper du återbesök samt onödiga utgifter. På den här sidan hittar du allt om din egentillsyn/HACCP samt övrig information gällande miljö och hälsa.

Välkommen att klicka dig fram för att söka informationen just du behöver!

Snabba frågor

Behöver jag en fettavskiljare?
Större mängder fett som släpps ut i avloppet kan skapa stora problem. Det kan leda till avloppsstopp med översvämningar, detta på grund av att fettet stelnar och fastnar på väggarna i avloppsledningarna och i pumpstationerna. De flesta verksamheter som hanterar livsmedel är skyldiga att installera en fettavskiljare. Om du har en livsmedelsverksamhet som bedrivs i så liten skala att spillvattnet bedöms ha en beskaffenhet som inte skiljer sig från hushållsspillvattnet så kan du få dispens från att använda fettavskiljare. Det är företaget som sköter kommunens vatten som beslutar om du behöver fettavskiljare eller inte, i Stockholm är det till exempel Stockholm Vatten som beslutar om detta
Får man bära smycken när man arbetar i kök?
Det står inte i någon lagtext att man inte får bära smycken när man arbetar i ett kök. Däremot finns det allmänt hållna regler om att företagaren ska ha rutiner som säkerställer en god livsmdelshygien och att “de som arbetar på platser där livsmedel hanteras ska iaktta god personlig renlighet” (förordning EG 852/2004 bilaga 2 kapitel 8 punkt 1). Detta kan enligt livsmedelsverkets vägledning innebära att de som hanterar oförpackade livsmedel inte ska ha smycken fastsatta i näsan, läppar, ögonbryn, öron eller annan plats om det kan utgöra en livsmedelshygienisk risk. Det är upp till företagaren att fastställa vilka regler som ska gälla i dennes verksamhet. Sedan är det upp till inspektören att bedöma om de regler, som företagaren har, är ändamålsenliga och säkerställer livsmedelssäkerheten. “Vi som arbetar med livsmedelskontroll i Stockholm anser att smycken aldrig får bäras så att de kommer i direktkontakt med livsmedel, till exempel ringar och armbandsur. Det är också olämpligt att ha smycken på sådana platser som man ofta rör vid med fingrarna, till exempel i ansiktet, om man arbetar med oförpackade livsmedel”. (Källa: http://foretag.stockholm.se/Regler-och-ansvar/Livsmedelsregler/Fragor-och-svar-om-livsmedelshantering/)
Vad säger lagen angående buller?
Den som bedriver verksamhet är enligt lag ansvarig för att inte utsätta närboende eller andra verksamheter för störningar eller olägenheter. En verksamhetsutövare är därför skyldig att utreda de bullerstörningar som den egna verksamheten orsakar, och på egen bekostnad vidta åtgärder för att sänka bullernivåerna. Fastighetsägaren/verksamhetsutövaren kan också föreläggas att utföra och bekosta bullerutredningar och åtgärder om miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer att det krävs. (Källa: http://foretag.stockholm.se/Regler-och-ansvar/Miljoregler/Buller/)
Finns det några riktvärden för musikbuller?

Ja, Socialstyrelsens riktvärden för bedömning av musikbuller är satta på en relativt låg nivå, 25 dBA i ekvivalent nivå.
Riktvärdena är avsedda att tillämpas i bostadsrum (sovrum och vardagsrum) i bostäder.

Krav på ljudisolering för serveringstid efter kl. 22 -Restaurang, café utan musik – 61 dB (R’w + C50-3150)

-Pub utan musik – 65 dB (R’w + C50-3150)

-Pub, restaurang, café med musik – 70 dB (R’w + C50-3150) ¹

-Diskotek, och/eller livemusik – 70 dB (R’w + C50-3150) ²

¹ Svårt och kostsamt att klara i bostadsfastighet

² Enligt miljöförvaltningens erfarenheter krävs det ofta betydligt bättre isolering än så för att undvika störningar i intilliggande bostäder.

_______________________________________

Du som har en verksamhet där det spelas hög musik ansvarar för att ljudnivåerna inte är skadlig. Det ska finnas en egenkontroll med rutiner som säkerställer att ljudnivån inte överskrider några riktvärden.

Socialstyrelsens allmänna råd om höga ljudnivåer gäller för sådana lokaler och platser, såväl inomhus som utomhus, där hög musik spelas, t.ex. diskotek, konsert- och träningslokaler.

Kraven på ljudisolering gäller som praxis sedan länge och är en fingervisning om hur lämplig själva lokalen är för olika typer av verksamheter.

Man bör som verksamhetsutövare känna till ljudisoleringen mellan lokalen och närliggande bostäder för att kunna minimera störningsrisken till grannarna.

Att lokalen uppfyller dessa krav är dock ingen garanti för att störning ändå inte kan uppstå. Det är alltid de upplevda/uppmätta ljudnivåerna i bostaden från verksamheten som är av betydelse.

(Källa: http://foretag.stockholm.se/Regler-och-ansvar/Miljoregler/Buller/)

Vad innehåller maten?

Det är viktigt att din personal vet vad maten innehåller så att personer som är allergiska eller överkänsliga inte råkar illa ut.
Garantera aldrig att maten är allergifri om ni i verksamheten hanterar mat som kan innehålla allergener! Berätta istället för en allergisk kund hur ni gör och vad som finns i maten och låt kunden själv få avgöra om den kan äta maten eller ej.

Vanliga brister gällande matsäkerheten?

-Samma handskar används för att ta i olika produkter.

-Tar betalt i kassan och vidrör sedan maten.

-Arbetar i privata kläder.

-Samma redskap används till olika livsmedel.

-Otvättade grönsaker och frukt skärs upp. (bl. a jordbakterier)

-Livsmedel förvaras tillsammans “huller om buller”.

-Personalen jobbar trots att de kan sprida smitta. (vid t ex förkylning)

-För hög temperatur i kylar. (Bakterierna förökar sig)

-Upptining sker i rumstemperatur.

-Kärntemperaturen i livsmedlet som tillagas kommer inte upp till +75°C.

-Kärntemperaturen i livsmedlet som varmhålls är under +60°C.

-Kärntemperaturen i livsmedlet som kyls ner kommer inte ner till +8°C, eller under +8°C, inom 4 timmar. (Källa: slv.se)

Se våra utbildningar

Relevanta kontaktuppgifter

Gå med i vårt nyhetsbrev

Information och användbara länkar

Användbara länkar

  • Livsmedelsverket
  • Så kontrolleras din verksamhet
  • Kontrollområden
  • Egenkontroll
  • Registrering livsmedelsanläggning (Sthlm)
  • Visitas branschriktlinjer

Lagar

  • Lagstiftningen intro
  • Livsmedelslag (2006:804)
  • Miljöbalken

Läs mer

  • Starta livsmedelsverksamhet
  • Matallergi
  • Rökning på uteservering
  • Buller
  • Godkännande och reg av livsmedelsanläggning
  • Branschriktlinjer restaurang
  • Branschriktlinjer temperatur disciplin
  • Beräkning kontrollavgift
  • God hygien i restaurangköket

Populära och relevanta utbidlningar

Tobakstillstånd

Utbildningen är en enkel och pedagogisk utbildning för dig som behöver de rätta kunskaperna i tobakslagen. Innan kursen är
  • 5 kurser
  • 4 prov

1,190.00 kr

Se kursplan
Lägg till i varukorg

Serveringstillstånd – klara kunskapsprovet

Utbildningen är en enkel och pedagogisk utbildning för dig som behöver de rätta kunskaperna i alkohollagen. Innan kursen är
  • 5 kurser
  • 8 prov

1,190.00 kr

Se kursplan
Lägg till i varukorg

Grundkurs i livsmedelshygien (HACCP)

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om vilka risker som finns vid hantering av livsmedel.
  • 6 kurser
  • 6 prov

1,650.00 kr

Se kursplan
Lägg till i varukorg
Se alla utbildningar
Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

[email protected]

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg
© 2023 – Krogarna.se (Powered by ZAZY Marketing)
Facebook Linkedin Vimeo