Gästinlägg skrivet av Fredrik Goldhahn, Restaurangbransch.se Under mitten av december g...
Publicerad
Krogarna.se + Life in Mind = sant
Vi är stolta över att kunna erbjuda en onlineutbildning tillsammans med Life in Mind som...
Publicerad
Säkert julbord
Vi befinner oss i en pandemi med allt vad det innebär. Att julen år 2020 kommer se annor...
Idag 16 oktober är det internationella champagnedagen. Internationella champagnedagen i...
Att restauranger, caféer, barer etc. följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter för at...
Publicerad
Mall för rutiner med anledning av covid-19
24 mars 2020 presenterade Folkhälsomyndigheten en ny föreskrift för restauranger, café...
Publicerad
Kan du betala ut dina anställdas löner?
Krogarna.se är sannolikt det konsultbolag som hjälpt flest krögare i Sverige att komma ...
Restaurangbranschen och hela besöksnäringen befinner sig i en ekonomisk kris. Krögare t...
Publicerad
Corona på krogen
Restauranger och hotell drabbas nu hårt i sviterna av coronaviruset, covid-19. Personal v...
Vi på Krogarna.se tror på att fler restauranger och hotell bör använda sig av rörligt...
Tycker du att det låter krångligt att behöva ansöka om tillstånd för att få sälja ...
1 juli 2019 träder den nya tobakslagen i kraft. Vilka krav ställs egentligen på dig som...
Publicerad
Tillstånd för uteservering
Under sommaren väljer många restauranger att ha en uteservering. För att ha en uteserve...
Publicerad
5 tips för en unik restaurangmeny
Menyn är ett viktigt marknadsföringsverktyg för restaurangen. För att menyn ska locka ...
Publicerad
Kan rätt musik öka försäljningen?
Visste du att om rätt vald musik spelas på restaurangen så ökar chanserna till att gä...
Har du och dina kollegor/anställda koll på den svenska alkohollagen och vilka regler som...
Isabella Morrone är en av Sveriges mest framgångsrika krögare. Hon har många års erfa...
Publicerad
Sommarkrogar vid vattnet
Sommarsäsongen är här och det råder högtryck både på väder och på besökande gäs...
Den 16:e maj lanserar vi på Krogarna en ny online-utbildning i digital marknadsföring. K...
Publicerad
Studentskivor – att tänka pÃ¥ som krögare
Vad ska krögare tänka på i samband med studentskivor? Vi på Krogarna har samlat ihop t...
Publicerad
Intervju med Fredrik Lindfors
Fredrik Lindfors är nordisk mästare och tvåfaldig SM-vinnare i sommelleri, nästa år s...
Publicerad
Solo-ätande en växande trend
Solo-ätande har blivit en växande trend runt om i Europa. Därför är det inte konstigt...
Publicerad
Sommartid 25 mars 2018
Söndag 25 mars 2018 blir det sommartid i i Sverige. Sommartid innebär att lokal tid just...
Det är svårt att veta vilka restauranger man ska besöka i Sverige och världen över. U...
Publicerad
Ã…rets kommande branschaktiviteter
Vi går ett spännande år till mötes. Våren är snart på ingång och något som redan ...
Publicerad
Werner Vögeli
Det är nu 11 år sedan den folkkära stjärnkocken Werner Vögeli gick bort. Han föddes...
Nu närmar sig alla hjärtans dag med stormsteg. Den 14 februari firas kärlekens dag. En ...
Publicerad
Intervju med Fredrik Eriksson
Fredrik Eriksson har alltid haft en nära relation till mat och matlagning. Sedan ung åld...
Podcaster har under de senaste åren blivit ett hett fenomen i Sverige. Det finns många b...
Publicerad
Intervju med Tommy Myllymäki
Tommy Myllymäki har spenderat halva sitt liv åt att hänge sig det yrke han brinner för...
Publicerad
Mattrender att hålla koll på år 2018
Olika varianter av bowls, soppa på flaska, vegetariskt och alkoholfritt var några av 201...
Publicerad
Intervju med Nils Molinder
Som 49 åring med 35 års erfarenhet i branschen förtjänar Nils Molinder sitt smeknamn s...
Publicerad
Julbord runt om i världen
Maten har en viktig del kring vårt firande av julen. Att få avnjuta ett julbord tillsamm...
Publicerad
Intervju Tom Sjöstedt
Tom Sjöstedt trillade in i yrket från första början av en ren slump, och är idag till...
Den senaste tidens #Meetoo-kampanj har väckt många känslor runt om i landet och faktisk...
Publicerad
Skapa julstämning på restaurangen
Julen närmar sig vilket är härligt på alla sätt och vis. Se till att skapa den perfe...
Kommunerna runt om i landet får dagligen in ansökningar gällande alkoholtillstånd. Fö...
Publicerad
Umami, vad är det egentligen?
Man brukar prata om att det finns fyra grundsmaker; sött, salt, surt och beskt. Men det Ã...
Jacob Modin är 17 år gammal och elev på Kavelbrogymnasiet i Skövde där han läser and...
Det är viktigt för alla som tänker starta en restaurangverksamhet att noggrant gå igen...
På den futuristiska restaurangen Sublimotion använder man molekylär gastronomi i sin ma...
Publicerad
Skylten – Restaurangens ansikte utÃ¥t
De flesta framgångsrika företag vet att skylten är företagets ansikte utåt, den skall...
Vi går en spännande höst till mötes med flera nya lanseringar av intressanta utbildnin...
Publicerad
Vilket glas passar till vilken dryck?
Ett glas är inte bara till för en dryck att rymmas i. Det är så mycket mer. Det är vi...
Att ha en lönsam verksamhet är ett gemensamt huvudmål för alla entreprenörer. Det kan...
Under Restaurang Expo och Fastfood & Cafe Mässans andra dag i Göteborg fick vi möjl...
Publicerad
Här dricks det mest alkohol i världen!
Litauer är de som dricker mest i världen! I litauern räknar man med ett genomsnittligt ...
Vi på Krogarna.se besökte Restaurang Expo och Fastfood & Cafe Mässan mellan den 6-7...
Publicerad
Intervju Melker Andersson
Melker Andersson 54 år och en av Sveriges kanske mest välkända namn inom restaurangbran...
Publicerad
Olika grader av berusning – kännetecken
Berusning. Vad är berusning och vilka grader av berusning finns egentligen? Till att bör...
Publicerad
Intervju Ulf Wagner
Ulf Wagner är ett välkänt ansikte i branschen. Han har många år på nacken och driver...
Kära Kräftskiva äntligen är det dags för dig igen. Augusti månad och som fortsatt ä...
Publicerad
Intervju Håkan Thörnström
Håkan Thörnström har sedan länge arbetat i branschen och har under åren samlat på si...
Tacos, tacos, tacos. Svenskarnas mest folkkära middagsmat på fredagskvällen. Är det in...
Publicerad
Intervju Ulrika Brydling
Ulrika Brydling har jobbat i branschen länge och hon har i dag över 30 års erfarenhet. ...
Vart kan man hitta världens mest exklusiva restauranger och hur ser det ut att äta där?...
Publicerad
Intervju Stefan Ekengren
Stefan Ekengren som även gÃ¥r under smeknamnet ”Världens Äldsta Kock” drive...
Publicerad
Intervju Pontus Frithiof
Pontus Frithiof är 44 Ã¥r gammal och driver idag en mängd framgÃ¥ngsrika restauranger dÃ...
Publicerad
Vad innebär stjärnorna i Guide Michelin?
Har du någon gång avnjutit en middag på en restaurang tilldelad en Michelin stjärna? D...
Publicerad
Intervju Cajsa Johansson
Cajsa Johansson är inte bara kock utan hon är en entreprenör som drivit sin egen verksa...
Restaurangbranschen är en industri som påverkas starkt av så kallade influencers. Ordet...
Publicerad
Intervju Peter J Skogström
Peter J Skogström har varit egen företagare sedan 2000 och driver i dag Smarta Kök till...
Publicerad
Intervju Henrik Norström
Henrik Norström, 48 år gammal, bor i Stockholm där han bland annat driver restaurangen ...
Det är inte bara möjligt att hitta en av de bättre matupplevelserna från kända svensk...
Publicerad
Intervju Titti Qvarnström
Titti Qvarnström är 37 år gammal och kommer ifrån Malmö. Där driver hon restaurangen...
Det stora möbelvaruhuset Ikea som frÃ¥n start började som ett litet postorderföretag dÃ...
Publicerad
Trendspaning i restaurangvärlden 2017
Trender kommer och trender går. En del av dem är här för att stanna en längre tid med...
Publicerad
Sommarkampanj
Passa på att utbilda dig själv under semestern eller varför inte ge bort en utbildning ...
Nu har Food & Friends släppt årets matrapport där de listar allt från Sveriges mes...
Vad påverkas vi och våra hjärnor av när vi ska beställa en viss maträtt på menyn? M...
Könsfördelningen inom hotell- och restaurangbranschen ses vara jämn och har varit det e...
Om vi vill lämna över samma jord som vi lever på i dag till nästkommande generationer ...
Trender kommer och trender går. För er som bor i storstäder har ni säkert skymtat små...
En femtedel av de totala utsläppen i Sverige står maten vi äter för. Dessa utsläpp mo...
Per Moberg, Carolina Gynning, Laila Bagge och Hanna & Amanda är bara några namn näm...
På lov, helger och efter skolan är det många unga som jobbar extra. Nu närmar sig somm...
Publicerad
Informera om innehållet i maten på menyn
Alla gillar att äta god mat! Men det är inte säkert att alla tål den mat ni serverar. ...
Ja detta är en komplicerad och svår fråga och det är många aspekter att ta hänsyn ti...
Publicerad
Deklaration 2017
Nu är det i högtid för såväl privatpersoner som företagare att deklarera för inkoms...
Publicerad
Husdjur pÃ¥ restaurang – vad gäller?
Ja, vad finns det egentligen för regler gällande husdjur på caféer och restauranger? N...
Publicerad
Nu är det dags att ta tag i matsvinnet
Vad vi äter, hur vår mat produceras och hur mycket av den som faktiskt går förlorad ha...
Publicerad
Att tänka på inför sommarsäsongen
Nu går vi in i en årstid som resulterar i mer sol och bättre väder. Vi kan konstatera ...
Publicerad
#Openstockholm #Opensweden
Efter de fruktansvärda terrordådet som skedde i fredags eftermiddag i vår huvudstad Sto...
Publicerad
Vad händer om ni bryter mot alkohollagen?
Vad händer om du som krögare eller din personal bryter mot alkohollagen? Vilka påföljd...
Publicerad
Intervju med Agrikulturs Filip Fastén
Vi har pratat med kocken och krögaren Filip Fastén även vinnare av Årets kock 2014. Ha...
För att hitta nya kunder gäller det först och främst att analysera sin målgrupp och v...
Publicerad
Påsken är påväg
Längtar du efter ledighet? Nu är det bara några veckor kvar tills påsken är här och...
Publicerad
Har festvanorna förändrats?
Ja det är många förändringar som har skett i Sveriges krogvärld. Dagsfester, Out of ...
Publicerad
Lunchrapport 2017 – Hur lunchar vi?
Fazer Food Service har publicerat sin årliga lunchrapport. Rapporten innehåller både nu...
Vi har pratat med Christina Rönnängsgård som sedan som sedan drygt 3 år tillsammans me...
Publicerad
Krogarna.se finns på Youtube!
Vi har startat en Youtubekanal! Vi kommer bland annat ta upp Veckans fråga, viktig fakta ...
Publicerad
Starta en restaurang – Hur gör man?
Det finns två olika sätt att starta en restaurangverksamhet, antingen köper man en reda...
Publicerad
Snabbfakta om kassaregister
Om försäljningen i ditt företag sker mot kontant- eller kortbetalning har du skyldighet...
Publicerad
Ge alltid kvitto till kunderna
Klicka på bilden för att starta klippet. Att be om kvitto minskar fusk och stödj...
Alla arbetsgivare oavsett bransch eller storlek på företaget måste genomföra ett så k...
Publicerad
Marknadsföring av alkohol
Vid marknadsföring av alkohol ska man hålla en neutral och informativ ton. Marknadsföri...
I del tvÃ¥ av ”Allt du behöver veta om Livsmedelshygien” tar vi upp egenkontr...
Vi har tagit fram ett underlag för dig som hanterar livsmedel, med frågor och svar, tips...
Enligt ett experiment gjort av företaget Tork påverkas vi mer än vi tror av vilka färg...
Publicerad
Ny samarbetspartner – Brandexperten
DÃ¥ var det dags att gÃ¥ ut med ännu en samarbetspartner – Brandexperten Brandexper...
Interaktiva utbildningar, internetutbildningar eller e-learning, kärt barn har många nam...
Publicerad
Vad är kommunens kunskapsprov?
Ett nationellt kunskapsprov FHM, Folkhälsomyndigheten, har tagit fram det kunskapsprov du...
Publicerad
Ny samarbetspartner – Restaurangakademien
Vi kan nu stolt presentera vår nya samarbetspartner Restaurangakademien. Tillsammans kan ...
Publicerad
PBI – Personer med betydande inflytande
Vilka är PBI i ett företag? Vad menas egentligen med PBI? Hur viktiga är de? Frågorna ...
Publicerad
Är din restaurang KRAV-certifierad?
Krav har tagit fram ett certifikat som visar hur KRAV-märkt en restaurang är. Det finns...
Publicerad
Ska du ta över ett bolag?
Det finns flera viktiga saker att tänka pÃ¥ när man tar över ett bolag. Till exempel sÃ...
Publicerad
Branschtävlingar i vår
Just nu pågår många branschtävlingar, både nationellt och internationellt. Finalen av...
Publicerad
Vilka är årets mattrender?
Hur kommer mattrenderna se ut under 2017? Vad kommer att konsumeras mest? Trendanalytikern...
Det blir allt vanligare med så kallad gästspel på restauranger. Det är vanligtvis kän...
Publicerad
Vad innebär en tillsyn?
Det finns fler typer av tillsyn, ofta indelade i följande kategorier, förebyggand...
Publicerad
2016 var ett toppenår för Krog-Sverige
Restaurangerna runt om i landet har ökat sin försäljningsvolym med i genomsnitt 3,2 pro...
Publicerad
Höjda punktskatter på alkohol i Sverige
Från och med första januari 2017 höjs punktskatterna på öl, vin, sprit och andra jä...
Publicerad
Det här är Sveriges bästa barer
I mitten av december delades den prestigefyllda barutmärkelse ut till Sverige bästa bare...
För att kunna söka serveringstillstÃ¥nd sÃ¥ finns det bland annat krav pÃ¥ att du som sÃ...
För att skaffa ett serveringstillstånd måste du först och främst ha ett bolag och en ...
Publicerad
Årets Affärskrog 2015
Restaurangpriset Årets Affärskrog delades ut under en gala på Waterfront av Di Weekend....
När du har ett serveringstillstånd följer flera skyldigheter för både krögaren och d...
Publicerad
Krogarna där kreditkorten går varma
Foto: Colourbox. 9 av 10 svenskar använder sig av konto- eller kreditkort vid restaurang...
Publicerad
Julbord – boven till vinterkräksjukan?
Nu i juletider härjar viruset Noro, mer känt som vinterkräksjukan, runt om i landet. De...
Interaktiv utbildning är verktyget för dig som vill höja standarden på företaget, spa...
Publicerad
Uber ger sig in i konkurrensen
Hemkörning av krogmat är en affärsidé som lockat flera aktörer den senaste tiden. Nu ...
Publicerad
Livsmedelshygien
Den vanligaste orsaken till matförgiftning är bristande kunskap i livsmedelshygien hos p...
Publicerad
När behövs serveringstillstånd?
Ett serveringstillstånd krävs när servering av vin, starköl och spritdrycker sker mot ...
Publicerad
Uppdatera din personal
Kunskap är en färskvara och det är därför viktigt att du och din personal håller er ...
Att skaffa ett stadigvarande serveringstillstånd tar mellan 1-2 månader beroende på sä...
Publicerad
Checklista för att starta restaurang
Här kan du skapa en personlig checklista som ger dig en samlad bild över de uppgifter d...
Publicerad
Alkohol- och drogproblem
Var femte man och var tionde kvinna är riskkonsumenter av alkohol. För företag och orga...
Vi har tagit fram tre utbildningar tillsammans med Svensk livsmedelskvalité. Dessa är In...
Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,5 procent under januari, jämfört med samm...
Den här kursen beskriver förutsättningarna för ett systematiskt arbetsmiljöarbete. De...
Hamburgare som inte steks ordentligt ökar risken för matförgiftning. Under senare år h...
Publicerad
Oxskinka på menyn var vilseledande/GP
Miljöförvaltningen reagerade pÃ¥ en ovanlig formulering pÃ¥ en pizzeria pÃ¥ Hisingen. LÃ...
Både ros och ris, är betyget för kommunernas och Livsmedelsverkets genomförda kontroll...
Nu kan du förutom på svenska, engelska och franska också göra kunskapsprovet på Arabi...
Från och med i kväll måste krogarna i Göteborg stänga klockan 03 varje fredag. Beslut...
Publicerad
Varannan Stockholmskrog fuskar/SVD.se
Lita inte på att fetaosten är fetaost. Stockholms stads livsmedelsinspektörer har i en ...
Det har börjat dyka upp bluff fakturor som avser förestående/planerade inspektioner. Kr...
I helgen avvisades sverigedemokraten Kent Ekeroth från Nosh & Chow i Stockholm. S...
Vid årsskiftet försvann Folkhälsoinstitutet och ersattes av nya Folkhälsomyndigheten. ...
Publicerad
Company Admin
Vi har en helt ny utbildningsplattform som öppnar många dörrar för dig som krögare. D...
Efter flera års arbete lanserar nu Visita branschriktlinjer för restauranger. De kommer ...