Utbildningen är en enkel och pedagogisk utbildning för dig som behöver de rätta kunskaperna i tobakslagen. Innan kursen är
- 5 kurser
- 4 prov
1,190.00 kr
För att få hantera mat måste du registrera ditt serveringsställe som livsmedelsanläggning hos miljöförvaltningen. Miljöförvaltningen bedriver tillsyn och kontroll av allt från livsmedelshantering och vatten till luftföroreningar, buller och miljöfarlig verksamhet. Detta görs för att människors hälsa inte ska skadas.
Du kan spara pengar på att ha en bra egentillsyn. Miljöförvaltningen tar ut en avgift för sina tillsyner, om du inte har några brister så slipper du återbesök samt onödiga utgifter. På den här sidan hittar du allt om din egentillsyn/HACCP samt övrig information gällande miljö och hälsa.
Välkommen att klicka dig fram för att söka informationen just du behöver!
Ja, Socialstyrelsens riktvärden för bedömning av musikbuller är satta på en relativt låg nivå, 25 dBA i ekvivalent nivå.
Riktvärdena är avsedda att tillämpas i bostadsrum (sovrum och vardagsrum) i bostäder.
Krav på ljudisolering för serveringstid efter kl. 22 -Restaurang, café utan musik – 61 dB (R’w + C50-3150)
-Pub utan musik – 65 dB (R’w + C50-3150)
-Pub, restaurang, café med musik – 70 dB (R’w + C50-3150) ¹
-Diskotek, och/eller livemusik – 70 dB (R’w + C50-3150) ²
¹ Svårt och kostsamt att klara i bostadsfastighet
² Enligt miljöförvaltningens erfarenheter krävs det ofta betydligt bättre isolering än så för att undvika störningar i intilliggande bostäder.
_______________________________________
Du som har en verksamhet där det spelas hög musik ansvarar för att ljudnivåerna inte är skadlig. Det ska finnas en egenkontroll med rutiner som säkerställer att ljudnivån inte överskrider några riktvärden.
Socialstyrelsens allmänna råd om höga ljudnivåer gäller för sådana lokaler och platser, såväl inomhus som utomhus, där hög musik spelas, t.ex. diskotek, konsert- och träningslokaler.
Kraven på ljudisolering gäller som praxis sedan länge och är en fingervisning om hur lämplig själva lokalen är för olika typer av verksamheter.
Man bör som verksamhetsutövare känna till ljudisoleringen mellan lokalen och närliggande bostäder för att kunna minimera störningsrisken till grannarna.
Att lokalen uppfyller dessa krav är dock ingen garanti för att störning ändå inte kan uppstå. Det är alltid de upplevda/uppmätta ljudnivåerna i bostaden från verksamheten som är av betydelse.
(Källa: http://foretag.stockholm.se/Regler-och-ansvar/Miljoregler/Buller/)
Det är viktigt att din personal vet vad maten innehåller så att personer som är allergiska eller överkänsliga inte råkar illa ut.
Garantera aldrig att maten är allergifri om ni i verksamheten hanterar mat som kan innehålla allergener! Berätta istället för en allergisk kund hur ni gör och vad som finns i maten och låt kunden själv få avgöra om den kan äta maten eller ej.
-Samma handskar används för att ta i olika produkter.
-Tar betalt i kassan och vidrör sedan maten.
-Arbetar i privata kläder.
-Samma redskap används till olika livsmedel.
-Otvättade grönsaker och frukt skärs upp. (bl. a jordbakterier)
-Livsmedel förvaras tillsammans “huller om buller”.
-Personalen jobbar trots att de kan sprida smitta. (vid t ex förkylning)
-För hög temperatur i kylar. (Bakterierna förökar sig)
-Upptining sker i rumstemperatur.
-Kärntemperaturen i livsmedlet som tillagas kommer inte upp till +75°C.
-Kärntemperaturen i livsmedlet som varmhålls är under +60°C.
-Kärntemperaturen i livsmedlet som kyls ner kommer inte ner till +8°C, eller under +8°C, inom 4 timmar. (Källa: slv.se)
1,190.00 kr
1,190.00 kr
1,650.00 kr
010-139 19 90
kundtjanst@krogarna.se
Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB