• Utbildningar
  • Bli Medlem
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Bli Medlem
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in

10 maträtter som många stavar fel

  • Mattias Högstedt
  • april 29, 2021
  • 11:24 f m

10 maträtter som många stavar fel

Inom restaurangbranschen är det inte bara viktigt att menyn är uppdaterad, innehållsrik och relevant. Men också att den är rättstavad, vilket är inte alltid en självsäkerhet hos alla. Genom tiderna har vi märkt av vissa specifika ord som på något sätt är alltid fel stavade. Dessa maträtter har vi listat i 10 punkter som vi på Krogarna upplever stavas fel mer än vanligt.

1. Creme brulée

En riktig klassiker bland desserter är den franska creme brulée. Crème brûlée, är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Den tillagas ofta i separata portionsskålar i ugn, ibland i vattenbad, och serveras kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan.

2. Tiramisu

En annan klassiker som oftast finns på menyer och tyvärr framkommer ganska ofta felstavad är den italienska desserten Tiramisu. Den görs av zabaione och mascarpone som man varvar över kaffeindränkta italienska torra sockrade “kex” som suger åt sig av vätskan av både kaffet men också utav zabaionnen när desserten får stå ett tag och suga åt sig.

3. Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne. Rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast bœuf bourguignon.

4. Bouillabaisse

Oavsett årstid är det alltid gott med bouillabaisse. Den har sina rötter vid den franska Medelhavskusten och är därför naturligtvis van vid varmt klimat. Nu är det ju som så, att vi här uppe i höga nord mestadels har det betydligt svalare än vid medelhavet, men bouillabaissen är lika god för det. I höstrusket eller vintermörkret blir den istället en värmande, doftande och mustig fiskrätt.

5. Moussaka

Moussakan är en rätt som kanske är mest förknippad med Grekland men äts flitigt runt om i hela Balkan och Mellanöstern. Gratängens grundpelare är aubergine och köttfärs som kombineras med krossade tomater, lök, ostsås och en hel del härliga kryddor.

6. Haricouts verts

Haricots verts är en grönsak. Växten är låg och skall skördas tidigt. Haricots verts är brytbönor som skördats tidigt och denna grönsak används ofta som en order på sidan om eller för extra smak.

7. Ceviche

Ceviche är en klassisk fiskrätt från Peru som passar utmärkt till förrätt.

8. Tom kha gai

Tom kha gai, soppa med galangal och kyckling, är en klassisk thailändsk soppa. Balansen mellan de tre S:en i soppan ska vara följande – först ska man känna syran sedan sötman och sist sältan.

9. Pho

Phở är en vietnamesisk maträtt bestående av nudelsoppa. Oftast innehåller den nöt- eller kycklingkött tillsammans med kryddor och risnudlar. Den serveras ofta i enkla gatukök till låga priser vid alla tidpunkter på dygnet. Den äts vanligtvis med ätpinnar och en sked.

10. Foie Gras

Foie gras är levern från gäss eller ankor, som har blivit onaturligt gödda för att deras lever skall bli extra fet. Denna rätt är mer av en fransk delikatess och äts inte ofta vid vanliga tillfällen.

Vilka av dessa 10 maträtter upplever ni som svåra att stava?

Dela det här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Table of Contents

Gå med i vårt nyhetsbrev

Andra läste även

Möt Daniel – beroendesnack

Kan man verkligen dö av en jordnöt? – Tips ifrån en expert!

Fem tips till dig som driver restaurang i lågkonjuktur

Expansionstips med Ahmed Chukair

Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

[email protected]

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg
© 2023 – Krogarna.se (Powered by ZAZY Marketing)
Facebook Linkedin Vimeo
Samtycke

För att ge den bästa upplevelsen använder vi teknik såsom cookies för att lagra och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att samtycka till denna teknik kan vi behandla data såsom surfvanor eller unika ID:n på denna webbplats. Om du inte samtycker eller återkallar ditt samtycke kan det påverka vissa funktioner och egenskaper negativt.

Funktionella Alltid aktiv
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att genomföra överföring av en kommunikation via ett elektroniskt kommunikationsnät.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistik
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som uteslutande används för statistiska ändamål. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.
Hantera alternativ Hantera tjänster Hantera {vendor_count}-leverantörer Läs mer om dessa syften
Visa inställningar
{title} {title} {title}