Vi på Krogarna.se har fått äran att dela lite tips ifrån Dunia Daoud som är Nutritionist & Matsäkerhetsexpert. Nedan kan ni läsa om hennes tips.
Allergier har blivit allt vanligare och idag är det ca 1,5 miljoner svenskar som har någon sorts matallergi. Allergi beror på att kroppens immunförsvar överreagerar mot en del ämnen i maten, så kallade allergener. Allergener är mer än bara en ingrediens – exempelvis kan en liten bit jordnöt vara på liv och död för en jordnötsallergiker.
Det är avgörande för krögare att förstå hur allergener kan påverka gästerna och att ha bra rutiner på plats.. Här är fem viktiga tips för krögare att tänka på:
-
Känn till de vanligaste allergenerna – EU:s allergenlista
I EU:s allergenlista finns 14 ämnen som är kända för att orsaka allergiska reaktioner. Dessa ska finnas deklarerade och framhävas i ingrediensförteckningen om de finns i ett livsmedel:
- Spannmål som innehåller gluten (vete, råg, korn, havre)
- Fisk
- Blötdjur
- Kräftdjur
- Ägg
- Jordnötter
- Nötter (mandel, valnötter, hasselnötter, etc.)
- Soja
- Mjölk, samt laktos
- Selleri
- Senap
- Svaveldioxid och sulfit
- Sesamfrön
- Lupin
-
Utbilda personalen
Det är viktigt att skapa en medvetenhet om allergener bland personalen. Man behöver utbilda personalen om allergener och allergikost regelbundet för att säkerställa att alla har tillräckliga kunskaper samt kännedom om rutiner för säker hantering av allergikost. Detta inkluderar att känna igen symtom på allergiska reaktioner och veta hur man agerar vid en nödsituation.
-
Implementera rutiner för hantering av allergikost
Ha en tydlig rutin för hur man hanterar allergener i köket. För att undvika korskontaminering av allergener kan man exempelvis:
- Förvara livsmedel avsedda till allergiker väl separerat från övriga livsmedel
- Tillaga mat till allergiker väl separerat från övrig mat
- Rengöra ytor och diska köksredskap noggrant emellan användning
-
Informera gästerna om allergener
Information om allergener behöver vara lättillgänglig och bör finnas på ex. menyn, hemsidan eller uppges muntligt av personalen. Tänk på att:
- Uppmuntra gästerna att informera personalen om allergier, t.ex. med en skriftlig uppmaning på menyn eller framme vid kassan
- Använda symboler eller färgkodning på menyn för att framhäva allergener
- Utbilda personalen så att de kan svara på frågor och ge korrekt information
- Märka upp mat i köket för att kunna ge korrekt information om matens innehåll
-
Ha en beredskapsplan
Trots goda rutiner och insatser kan olyckor inträffa. Det är därför viktigt att ha en plan för hur man handskas med anafylaktiska reaktioner, vilket inkluderar:
- En rutin för man hanterar allergi-incidenter
- Första hjälpen-kit som innehåller en adrenalinspruta och andra nödvändigheter
- Att utbilda personalen i hur man identifierar och hanterar allergi-incidenter
Att hantera allergener korrekt är alltså inte bara en fråga om att följa lagar och regler, utan det handlar i grund och botten om att servera säker mat till allergiker. Genom att implementera tipsen ovan kan man minska risken för allergi-incidenter.
Har du några frågor eller vill veta mer om hur du kan öka kunskapen kring allergener på din restaurang? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!