Allt du behöver veta om Livsmedelshygien – del 2
I del två av ”Allt du behöver veta om Livsmedelshygien” tar vi upp egenkontroll, tips och nyheter. Samt en...
I del två av ”Allt du behöver veta om Livsmedelshygien” tar vi upp egenkontroll, tips och nyheter. Samt en...
I del två av ”Allt du behöver veta om Livsmedelshygien” tar vi upp egenkontroll, tips och nyheter. Samt en massa viktig information. Se till att hålla dig uppdaterad för din och dina kunders skull. Missade du första delen? den hittar du här.
Egenkontrollen bygger på en modell kallad HACCP (Hazard Analysis and Critical control Points) och tanken med modellen är att i förväg identifiera var det kan gå fel och se till att felet inte inträffar. Egenkontrollprogrammet har två delar, en faroanalys (där man identifierar alla tänkbara faror i en verksamhet och vilka förebyggande åtgärder, samt korrigerande åtgärder man har för att styra dem) och en del med alla rutiner. I delen med alla rutiner ska det finnas rutinbeskrivningar för hur alla steg i verksamheten ska gå till.
Den dagliga egenkontrollen i verksamheten utgår ifrån det egenkontrollprogram man har. Det innefattar alla steg från inköp av varor, varumottagning, förvaring, beredning, tillagning(upphettning), nedkylning, varmhållning, servering, ev. transport, servering, rengöring osv. Där man i varje steg har gränsvärden för tex temperaturer som man ska kontrollera och i vissa fall även dokumentera. Dokumentationen ska sedan sparas i upp till 2 år, för att kunna visa för kontrollerande myndigheter vad man har gjort, samt för att kunna verifiera att systemet fungerar.
Livsmedelsverkets kartläggning av tungmetaller i livsmedel fortsätter. I en pågående undersökning analyseras de livsmedel som bidrar med mest tungmetaller i maten. Det handlar exempelvis om kadmium i pasta, ris och bröd samt potatis och rotfrukter. Hela artikeln här.