I del två av ”Allt du behöver veta om Livsmedelshygien” tar vi upp egenkontroll, tips och nyheter. Samt en massa viktig information. Se till att hålla dig uppdaterad för din och dina kunders skull. Missade du första delen? den hittar du här.

Egenkontroll

Egenkontrollen bygger på en modell kallad HACCP (Hazard Analysis and Critical control Points) och tanken med modellen är att i förväg identifiera var det kan gå fel och se till att felet inte inträffar. Egenkontrollprogrammet har två delar, en faroanalys (där man identifierar alla tänkbara faror i en verksamhet och vilka förebyggande åtgärder, samt korrigerande åtgärder man har för att styra dem) och en del med alla rutiner. I delen med alla rutiner ska det finnas rutinbeskrivningar för hur alla steg i verksamheten ska gå till.

Den dagliga egenkontrollen i verksamheten utgår ifrån det  egenkontrollprogram man har. Det innefattar alla steg från inköp av varor, varumottagning, förvaring, beredning, tillagning(upphettning), nedkylning, varmhållning, servering, ev. transport, servering, rengöring osv. Där man i varje steg har gränsvärden för tex temperaturer som man ska kontrollera och i vissa fall även dokumentera. Dokumentationen ska sedan sparas i upp till 2 år, för att kunna visa för kontrollerande myndigheter vad man har gjort, samt för att kunna verifiera att systemet fungerar.

Viktig information

 • Tvätta arbetskläderna på arbetsplatsen i minst 60°. Torkning skall ske i torktumlare eller i ett rent rum, ej på toalett eller duschrum.
 • Mobiltelefoner sprider mycket bakterier! Tvätta alltid händerna efter användning av mobilen.
 • Har du koll på dina leverantörer? För att kunna säkerställa säker mat måste vi kunna lita på leverantörerna. Det är rekommenderat att inte handla från privatpersoner eller av företag som inte uppger alla sina kontaktuppgifter. Var smart och använd sunt förnuft vid val av leverantör.
 • Hur förvarar du dina råvaror? Det är viktigt med rena utrymmen i rätt temperatur.
 • Här nedan ser du hur länge olika produkter håller i olika temperaturer.
  temp

Tips

 • Se till att ha rena händer och redskap
 • Arbetskläder som endast används på arbetsplatsen minskar bakterier och smittorisk
 • Håll isär olika typer av livsmedel
 • Byt disktrasa ofta
 • Laga aldrig mat till andra om du är sjuk
 • Använd olika skärbrädor för olika livsmedel. Tillexempel en röd för rått kött och en vit för lök.

Nyheter

Livsmedelsverket kartlägger tungmetaller i spannmålsprodukter

Livsmedelsverkets kartläggning av tungmetaller i livsmedel fortsätter. I en pågående undersökning analyseras de livsmedel som bidrar med mest tungmetaller i maten. Det handlar exempelvis om kadmium i pasta, ris och bröd samt potatis och rotfrukter. Hela artikeln här.

Källa

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

  Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy