• Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Logga in
0
Inga produkter i varukorgen.
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg

Allt du behöver veta om Livsmedelshygien – del 2

  • Hem
  • / Nyheter
  • / Allt du behöver veta om Livsmedelshygien – del 2
  • Mattias Högstedt
  • februari 23, 2017
  • 2:22 e m

Allt du behöver veta om Livsmedelshygien – del 2

I del två av “Allt du behöver veta om Livsmedelshygien” tar vi upp egenkontroll, tips och nyheter. Samt en massa viktig information. Se till att hålla dig uppdaterad för din och dina kunders skull. Missade du första delen? den hittar du här.

Egenkontroll

Egenkontrollen bygger på en modell kallad HACCP (Hazard Analysis and Critical control Points) och tanken med modellen är att i förväg identifiera var det kan gå fel och se till att felet inte inträffar. Egenkontrollprogrammet har två delar, en faroanalys (där man identifierar alla tänkbara faror i en verksamhet och vilka förebyggande åtgärder, samt korrigerande åtgärder man har för att styra dem) och en del med alla rutiner. I delen med alla rutiner ska det finnas rutinbeskrivningar för hur alla steg i verksamheten ska gå till.

Den dagliga egenkontrollen i verksamheten utgår ifrån det  egenkontrollprogram man har. Det innefattar alla steg från inköp av varor, varumottagning, förvaring, beredning, tillagning(upphettning), nedkylning, varmhållning, servering, ev. transport, servering, rengöring osv. Där man i varje steg har gränsvärden för tex temperaturer som man ska kontrollera och i vissa fall även dokumentera. Dokumentationen ska sedan sparas i upp till 2 år, för att kunna visa för kontrollerande myndigheter vad man har gjort, samt för att kunna verifiera att systemet fungerar.

Viktig information

  • Tvätta arbetskläderna på arbetsplatsen i minst 60°. Torkning skall ske i torktumlare eller i ett rent rum, ej på toalett eller duschrum.
  • Mobiltelefoner sprider mycket bakterier! Tvätta alltid händerna efter användning av mobilen.
  • Har du koll på dina leverantörer? För att kunna säkerställa säker mat måste vi kunna lita på leverantörerna. Det är rekommenderat att inte handla från privatpersoner eller av företag som inte uppger alla sina kontaktuppgifter. Var smart och använd sunt förnuft vid val av leverantör.
  • Hur förvarar du dina råvaror? Det är viktigt med rena utrymmen i rätt temperatur.
  • Här nedan ser du hur länge olika produkter håller i olika temperaturer.
    temp

Tips

  • Se till att ha rena händer och redskap
  • Arbetskläder som endast används på arbetsplatsen minskar bakterier och smittorisk
  • Håll isär olika typer av livsmedel
  • Byt disktrasa ofta
  • Laga aldrig mat till andra om du är sjuk
  • Använd olika skärbrädor för olika livsmedel. Tillexempel en röd för rått kött och en vit för lök.

Nyheter

Livsmedelsverket kartlägger tungmetaller i spannmålsprodukter

Livsmedelsverkets kartläggning av tungmetaller i livsmedel fortsätter. I en pågående undersökning analyseras de livsmedel som bidrar med mest tungmetaller i maten. Det handlar exempelvis om kadmium i pasta, ris och bröd samt potatis och rotfrukter. Hela artikeln här.

Källa

Dela det här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Table of Contents

Gå med i vårt nyhetsbrev

Andra läste även

Det perfekta julbordet

Driver du ett serveringsställe – se hit

Att redogöra pengarna för serveringstillstånd

Nya bestämmelser vid försäljning av e-cigaretter och e- vätskor med högre halter av nikotin

Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

kundtjanst@krogarna.se

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg

Copyright © 2023 – Alla rättigheter behållna -Krogarna.se

Facebook Linkedin Vimeo

För att dig bästa möjliga upplevelse av krogarna.se använder vi cookies.
Du kan läsa mer om vilka cookies det är eller stänga av dom i inställningar.

Krogarna
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på krogarna.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

Nödvändiga kakor

Om du fortsätter surfa på krogarna.se så samtycker du till att nödvändiga kakor används. Nödvändiga kakor används för att:

  • Spara dina önskade inställningar för just kakor.
  • Känna av om du är inloggad eller inte
  • För att du ska kunna lägga saker i kundvagnen i vår shop.
  • För att dölja de dialogrutor som du väljer att trycka bort.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Tredjepartskakor

Den här sidan använder Google Analytics för att kunna samla in information som antalet besökare på sidan och vilka blogginlägg som är populärast.

Om du låter den här kakan vara påslagen hjälper du oss förbättra innehållet på krogarna.se.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

Integritetspolicy

Du hittar mer information om vår integritetspolicy här.