Idag påbörjar återigen fastemånaden ramadan för miljontals människor.
Fastemånaden och högtiden ramadan sker den nionde månaden i den muslimska kalender. Under denna månad får man varken äta, dricka, röka eller ha sexuella förbindelser från soluppgång till solnedgång. Både män och kvinnor fastar, men Koranen ger dispens åt gravida och ammande kvinnor. Barn fastar inte, men kan uppmuntras att pröva så smått när de blir äldre. När nymånen kan ses första dagen i den tionde månaden då övergår fastan i fest som kan pågå upp till tre eller fyra dagar.
Ramadan blir speciell i år då även den påverkas av pandemin och Covid-19. Det sociala umgänget som vanligtvis kännetecknar den heliga månaden finns inte, nu när världen fortsätter kämpa en global kris. Restriktioner håller i sig lika hårt som förra året, om inte ännu hårdare än vad de brukade vara. Under den senaste presskonferensen meddelas det att restauranger ska fortsätta hållas stängda för förtäring efter 20.30. Serveringsställen får enbart hålla öppet efter 20.30 för take away eller avhämtning.
Hur påverkar restriktionerna ramadan?
Det kan bli tuffare för för personer som fastar att kunna få i sig behövande mat och dryck när solen har gått ner och fastan är över. Restauranger som vanligtvis har många gäster som fastar under ramadan är under normala omständigheter vana att ta emot gästerna sent på kvällen. Dessa restauranger riskerar att få det tufft ekonomiskt närmsta månaden och bör, om de inte redan gör det erbjuda all mat för avhämtning. Restriktionerna i Sverige kommer att fortlöpa till 2 maj. Om restriktionerna förlängs vet vi inte i dagsläget, men eventuellt lättar restriktionerna upp något innan ramadan är slut, 12 maj…