• Utbildningar
  • Bli Medlem
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Bli Medlem
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in

Därför ska ni klimatmärka menyn på er restaurang

  • Mattias Högstedt
  • maj 21, 2017
  • 3:08 e m

Därför ska ni klimatmärka menyn på er restaurang

En femtedel av de totala utsläppen i Sverige står maten vi äter för. Dessa utsläpp motsvarar lika stor klimatpåverkan som transportsektorn i Sverige gör. Idag finns en allt större medvetenhet och ett allt ökat intresse över att till vardags ha möjligheten att både minska och påverka växthusgasutsläppen både hos konsumenter och producenter. Nu har en student på Chalmers Universitet tillsammans med en forskare tagit fram ett webbaserat verktyg som ska göra det enkelt för användarna att beräkna utsläppen för olika maträtter genom att klimatmärka menyerna.

Vart började det?

Det är masterstudenten Florentine Brunners som studerar Industrial Ecology vid institutionen för Energi och Miljö som tillsammans med forskaren David Bryngelsson, doktor vid institutionen för Energi och miljö som startat projektet. Verktyget de tagit fram är ett nytta sätta att beräkna hur stort fotavtryck en maträtt ger på miljön. Forskningen har gjorts på Chalmers egna restauranger där de granskat hur mycket utsläpp maträtterna i korrestaurangen orsakade.
I samband med projektet bytte de ut de gamla menyerna för att sedan ersätta men nya miljömärkta menyer där de angivit exakt hur stor klimatpåverkan varje maträtt har på miljön. Vid projektets slut visade det sig att märkningen på menyerna gett resultat. Kårrestaurangen hade sänkt sina utsläpp med nästan en femtedel. Märkning ledde till ett ändrat konsumentbeteende där matgästerna istället valde de mer grönare alternativen som gav en lägre påverkan på miljön.

CarbonCloud

CarbonCloud är den webbaserade tjänsten som ska göra klimatmärkningen genomförbar även för andra aktörer. Det huvudsakliga fokuset riktar sig mot restaurangbranschen men självklart även för andra aktörer så som konsumenter och andra företag. Det webbaserade beräkningsverktyget ska hjälpa restauranger till att utveckla klimatsmarta rätter och menyer genom assistans i planering och klimatpåverkan. Syftet är också att få restaurangernas kunder att engagera sig mer i processcen till ett grönare menyval. Skaparen till Carboncloud David Bryngelsson och hans kollegor har reda flera kända partners och kunder. De håller samarbete med både Göteborg- och Uppsala kommun samt flera restauranger som L’s Kitchen och L’s Express på Lindholmen i Göteborg.

Källor: Chalmers.se & Carboncloud.io

 

Dela det här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Table of Contents

Gå med i vårt nyhetsbrev

Andra läste även

Möt Daniel – beroendesnack

Kan man verkligen dö av en jordnöt? – Tips ifrån en expert!

Fem tips till dig som driver restaurang i lågkonjuktur

Expansionstips med Ahmed Chukair

Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

[email protected]

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg
© 2023 – Krogarna.se (Powered by ZAZY Marketing)
Facebook Linkedin Vimeo