• Utbildningar
  • Bli Medlem
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Bli Medlem
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in

Kräftskiva – vad får du inte missa inför festen?

  • Mattias Högstedt
  • augusti 24, 2017
  • 11:19 f m

Kräftskiva – vad får du inte missa inför festen?

Kära Kräftskiva äntligen är det dags för dig igen. Augusti månad och som fortsatt är kräftans. De röda djuren och festens huvudperson som antingen ska fiskas eller köpas, sånghäften som ska skrivas, mat som ska preppas. Ja det är mycket att förbereda och fixa inför kräftskivan 2018. Vi har listat vad som är ett måste för festen och andra matnyttiga tips och trix som kan behövas för en lyckad fest.

Varifrån kommer traditionen?

De röda skaldjuren har sedan 1500-talet fiskats och använts som föda i Sverige. Det var inte förens i slutet av 1800-talet som de dukades upp hela och kalla i samband med den årliga “kräftsupen”. Det var kungligheter och överklassens sätt att ta farväl av sommaren och välkomna hösten. Innan denna högtid spred sig till resterande befolkning är vi inne på 1900-talet och det är först där som ordet “kräftskiva” dyker upp. Denna högtid blev så pass populär att man var tvungen att lagstifta ett förbud mot att fiska kräftor alla månader förutom just Augusti och September. Trots att det blev fritt att fiska kräftor år 1994 så håller vi fortsatt på traditionen och Augusti är och kommer förmodligen också alltid vara månaden för kräftan och då vi håller våra kräftskivor.

För en klassisk kräftskiva behövs:

1. Kräftor – festens höjdpunkt och huvudperson.

2. Snaps och snapsvisor  –  de svenska högtidernas sidodryck

3. Pynt – hattar, haklappar, lyktor och konfetti.

4. Västerbottenpaj– det stadiga tillbehöret till kräftorna. Glöm heller inte det ljusa brödet och aiolin!

5. Underlättande redskap – Skaldjursgafflar, skaldjurstång och kräftknivar kan vara bra att duka upp med. Glöm inte servetter och blöta handdukar till gästerna – det blir mycket söl.

6. Alkoholfria drycker – det ska alltid finnas med alkoholfria alternativ till gästerna.

Lite rolig information – visste du det här?

Ja, vad vet du egentligen om dessa djur förutom hur de ser ut och hur de ska ätas? Tro det eller ej men kräftornas skal består av en blandning av fem olika pigment. Gult, brunt, grönt, rött och blått. Tillsammans skapar de kräftans mörka färg. När kräftorna sedan ska ner i grytan och kokas försvinner alla pigment förutom den gula och röda vid upphettning. Den röda färgen i är dominant och därav den röda klara färgen. Nu till hur du ser skillnaden på honorna och hanarna. Det är enkelt sett. Honorna har större stjärt och hanarna större klor. Nästa steg är födan och vad de äter vilken är en blandning. Dessa kannibal liknande djur äter allt som kommer i dess väg; blad, döda fiskar, krisar det riktigt är det inget står i vägen för en kräfta att äta en annan.

 

 

Källor: Mittkök.se, So-rummet.se

Bildkälla: Ylvers från Pixabay

Dela det här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Table of Contents

Gå med i vårt nyhetsbrev

Andra läste även

Möt Daniel – beroendesnack

Kan man verkligen dö av en jordnöt? – Tips ifrån en expert!

Fem tips till dig som driver restaurang i lågkonjuktur

Expansionstips med Ahmed Chukair

Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

[email protected]

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg
© 2023 – Krogarna.se (Powered by ZAZY Marketing)
Facebook Linkedin Vimeo