Nu har Food & Friends släppt årets matrapport där de listar allt från Sveriges mest populäraste måltider till hur konsumtion av nöt- och griskött ser ut. Det är för sjätte året i rad som en ny upplaga av matrapporten publiceras. Matrapporten är en undersökning som visar svenskars köpbeteende gällande mat, hur vi lagar den och hur vi sedan äter den. I flera år har man sett en ökning inom de flesta områdena och speciellt på svenskarnas intresse för både mat och matlagning. I år verkar de mångåriga trenderna vara brutna. Frågan är om det är en förändring på gång i mat Sverige eller om allt bara håller på att planat ut?
Svenskars favoriträtter vardagsmat
Årets lista över våra 10 i topp vardagsmat påminner mycket om de tidigare årens listor men det finns några överraskningar. De tidigare trenderna om att dra ner på kolhydraterna och minska konsumtionen av potatis och pasta verkar vara förändrat i år. Pastarätter har klivit in direkt på listan och toppar med en fjärdeplats. Vi ser att det vegetariska blivit en allt mer vanlig måltid medan den populära soppan försvunnit helt från listan. Här nedan ser ni en lista på topp 10 vardagsmat:
- kyckling med tillbehör
- spagetti med köttfärsås
- Fisk
- Pastarätter
- Köttbullar med tillbehör
- vegetariskt
- Korvstroganoff
- Biff med tillbehör
- Korv med tillbehör
- Lax
Svenskars favoriträtter helgmat
Till skillnad från lite förändringar och nykomlingar på listan över vardagsmat så är listan över helgmat nästan helt oförändrad. Sedan 2014 har den absoluta favoritmåltiden i de svenska hemmen varit biff med tillbehör och de önskar vi även helst äta i år. Förra året var det vegetariska alternativet en nykomling men den är som sagt en växande trend och även till helgen! Hur mycket pengar de flesta av oss är villiga att lägga på en helgmåltid är ca 60 kr.
Största uppåtgående trenden
Vegetariskt, vegetariskt och vegetariskt. Den hetaste trenden just nu. För de flesta svenskar ses att äta mer grönt som hälsosamt. Enligt rapporten visar det sig att 44% av de som svarat äter vegetariskt minst en gång i veckan vilken är en ökning av 3 procent enheter från förra året. Det är kvinnorna som ligger i topp med det vegetariska där 51% äter vegetariskt minst en gång i veckan medan det bara är 37% av männen som gör det. Det går att urskilja ett mönster i den vegetariska trenden där åldern spelar in. Ju äldre man är desto mindre benägen är man att äta just vegetariskt. Trots denna vegetariska trend så rapporterade Jordbruksverket att köttkonsumtionen i stort ökat i landet. De skriver att ”förbrukningen steg till en svensk rekordnivå på 87,7 kg per person och år” under året 2016. Kanske kan vi se en förändring längre fram i tiden? Där ambitionerna om just en förändring är högre uttalat bland de yngre. Kanske är det dags att prata mindre och göra mer.
Läs hela rapporten på: Foodfriends.se
Bildkälla:PIxabay