Den senaste tidens #Meetoo-kampanj har väckt många känslor runt om i landet och faktiskt hela världen. Flera skandaler har uppmärksammats och lyfts fram i media och chockat många. Nu lyfts problemet upp även i besöksnäringen där branschorganisationen Visita skapar uppropet #nolltolerans. “Enligt Visitas vd, Eva Östling, startar man uppropet för att visa på att en arbetsmiljö inom besöksnäringen ska vara trygg och fri från sexuella trakasserier och kränkningar.”
Nu lyfts problemen fram, men hur ska vi försäkra oss om att sexuella trakasserier inte fortsätter att vara ett problem? Frågan du som krögare kan ställa dig är hur det ser ut på er arbetsplats idag? och vad du kan göra för att öka dina anställdas trygghet och välmående på arbetsplatsen?
Stora problem och brister i restaurangbranschen
Tove Nardorf reporter på DN Nyters skriver en artikel om “Alkohol och gränslösa gäster gör restauranganställda extra utsatta.” I artikeln kan man läsa om en nyligen bekräftad undersökning från Manpower Group att bara fyra av tio restauranganställda kvinnor uppfattar branschen som jämställd. Hon skriver också att de som arbetar inom hotell och restaurang är de som är allra mest utsatta för sexism och sexuella trakasserier i jobbet. Hon beskriver att upp till två av tre restauranganställda har fått utstå ovälkomna smekningar, kommentarer och inviter.
I September i år meddelade krögaren Isabella Morrone att hon lämnar sin nyöppnade restaurang La Boca i Stockholm för att följa sina drömmar och öppna eget på Österlen, men i blogginlägget hon publicerade kunde man läsa om flertalet sextrakasserier hon blivit utsatt för på de tidigare arbetsplatserna och många började fundera på om det kanske var något annat som låg bakom flytten från Stockholm.
– Jag har jobbat som kock i 12 år. Jag skulle inte rekommendera restaurangbranschen till någon. Jag har varit med om allt möjligt. Chefer som skickar snoppbilder. Chefer som sätter på praktikanter. Psykisk terror, skriver Morrone.
Morrone nämner inga namn i sitt inlägg men det är uppenbart att problemen funnits på majoriteten av restaurangerna hon arbetat på under sin karriär. Det är flera som vittnat om problem i branschen i radioprogrammet Sommar i P1 berättar tv-kocken och författaren Leila Lindholm om sexismen i restaurangbranschen. I programmet berättar hon om ett tillfälle när hon var 20 år och gick på arbetsintervju på en toppkrog i Stockholm och fick frågan “om hon brukar ligga med kockarna”.
– Jag vet egentligen inte var den hårda jargongen och sexismen inom restaurang härstammar från, säger hon i ”Sommar i P1”.
Vad kan du göra för att förhindra att sexism förekommer på din arbetsplats?
Med gott ledarskap kan man motverka att sexism på arbetsplatsen. Det du behöver göra som ledare först och främst är att se över och bevaka sin arbetsplats. Du behöver ta dig tid och lyssna samt vara lyhörda på de anställda. Sist men också kanske det viktigaste av allt är att visa ett gott omdöme och visa nolltolerans mot beteende som anses olämpligt, kränkande eller sexistiskt. En annan viktig del är att införa är en tydlig policy som alla anställda ska känna till och kunna luta sig tillbaka mot. Viktigt att det står tydligt vad som sker om det som inte får hända faktiskt inträffar.
Sammanfattningsvis så är det dessa punkter du behöver se över:
- Bevaka din arbetsplats
- Föregå med gott ledarskap
- Visa nolltolerans
- Inför en tydlig policy
Facket HRF har länge krävt att arbetsgivarna tar tag i problemen i branschen. Därför tog man fram webb-utbildningen Schyst vardag: http://www.prevent.se/bransch/hotell-och-restaurang/webbutbildning-schyst-vardag/
Länk till artikel om #uppropet: http://www.besoksliv.se/nyheter/visita-startar-upprop-mot-sexuella-trakasserier-och-krankningar/