Om vi vill lämna över samma jord som vi lever på i dag till nästkommande generationer gäller det att vi alla tar vårt ansvar och börjar agera. Hållbara restauranger är en satsning som hållbarhetsbyrån U&We startat tillsammans med ett flertal kända restauranger och leverantörer. Satsningen går ut på att påverka restaurangers inflytande till att jobba mer hållbart. Vi som konsumenter kan från och med idag ta vårt ansvar och med omsorg välja en restaurang. Vi syftar självklart inte på vilken restaurang som helst utan vi syftar på de som jobbar hållbart!

Vilka ligger bakom samarbetet?

Det är ett startskott för en förändring i branschen som i många år stått och stampat på samma ställe under ett flertal år gällande ett grönare tänk.
Hållbararestauranger.se ser man att ”hållbarhet är en resa mot ett mål man kanske aldrig når, men utgångspunkten är att alltid vara öppen med hur långt man har kommit på vägen.”
Hållbara restauranger är ett samarbete som gjorts tillsammans med flera kända aktörer både inom- och utom branschen. Det är ett nätverk av restauranger som gemensamt vill jobba mot en mer hållbar verksamhet både från jord till bord.
Idag finns ett 30-tal medlemmar där större delen av dem syns till i våra två största svenska städer, Stockholm och Göteborg. Restaurangmedlemmarna samarbetar idag med stöd av WWF, Visita, samt leverantörerna Saltå kvarn, Löfbergs, Diskteknik, World Animal Protection, Leröy och Gröna Gårdar.

Restaurangguiden

Hur kan man mäta en restaurangs hållbarhet? Konceptet och svaret på frågan står den interaktiva tjänsten restauranguiden för: http://hållbararestauranger.se/restaurangguide/ Tjänsten visar hur det står till hos medlemmarna där de öppet redovisar hur verksamheten ser ut inom de fem olika områdena: Ekonomi, Kommunikation, Mat, Miljö & Klimat och Reko. Tjänsten gör det möjligt för oss som kunder att specifikt kunna välja en restaurang och välja en särskild fråga vi önskar ha svar på angående arbetet inom dessa områden. Frågorna besvaras med allt från mängden matsvinn till menyn, frågor rörande ekologisk, vegetariskt och allt där emellan.
Hållbarhet är inte bara en sak specifikt utan är ett helhetsperspektiv. Idag har restauranger möjligheten att både påverka samt att göra ett aktivt val av att visa sin styrkor som såväl svagheter gentemot sina kunder. Att jobba mer hållbart är inte en tillfällig trend vi ser utan en trend som är här för att stanna på riktigt.

Bildkälla: Pixabay

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy