Har du och dina kollegor/anställda koll på den svenska alkohollagen och vilka regler som gäller i restaurangbranschen? Vi på Krogarna har satt ihop ett quiz med 10 frågor och svar. Här kan ni testa era kunskaper. Lycka till!

1. Får man ta med sig en hund in på restaurangen?

A) Nej, aldrig.
B) Ja, om du frågar personalen och de godkänner det. Då får hunden vara överallt på restaurangen om den är kopplad.
C) Ja, om du frågar personalen och de godkänner det. Hunden får inte vara i köksutrymmen.
D) Du får alltid ha den på uteserveringen men aldrig inomhus.

2. Får man anordna Happy Hour, vad gäller?
A) Nej, aldrig.
B) Ja, men då måste priserna på all alkoholfri dryck också sänkas.
C) Ja, men då måste priserna på alkoholfri dryck och mat sänkas lika mycket eller mer.
D) Ja, men bara på fredagar.

3. Kan man ha en uteservering och där endast servera dryck?
A) Ja.
B) Nej, gästerna måste kunna beställa mat där också.
C) Ja, om man inte serverar sprit på uteserveringen.
D) Ja, om man kan erbjuda gästerna chips eller nötter.

4. Får en restaurang bjuda gäster på alkoholdryck?
A) Ja, om de äter något och tidigare har beställt in alkoholdryck.
B) Ja, men inte på spritdryck.
C) Ja, men max en dryckesenhet på person.
D) Nej, aldrig.

5. Får man ge mängdrabatt på alkoholdrycker? 
A) Nej, aldrig.
B) Ja, men bara på öl.
C) Ja, om någon beställer in 10 enheter eller mer av samma dryck.
D) Ja, om ägaren av restaurangen har godkänt det.

6. Vem har ansvaret för att kontrollera åldern på en gäst som beställer alkoholdrycker?
A) Om det finns en dörrvakt är hen ansvarig, annars serveringspersonalen.
B) Han/hon som serverar personen.
C) Krögaren.
D) Den som är serveringsansvarig.

7. Är det tillåtet för en krögare att blanda egna shots i flaskor?
A) Ja, om krögaren har etikett på flaskan.
B) Det är tillåtet i vissa kommuner i Sverige, i vissa inte.
C) Ja, om det handlar om kryddat brännvin som krögaren anmält till kommunen och serveringsstället har ett stadigvarande tillstånd.
D) Ja, men då måste det framgå tydlig till den som beställer att det är egetblandat.

8. Får en förälder bjuda sin 17 åriga dotter på ett glas vin till maten på en restaurang?
A) Ja, om krögaren godkänner det.
B) Ja, det är upp till föräldern att bestämma. Krögaren har inget att säga till om.
C) Nej, aldrig.
D) Ja, men bara ett glas vin, inte mer.

9. Får krögaren anordna dryckeslekar på restaurangen?
A) Ja, om alla på restaurangen är 18 år eller mer.
B) Ja, men bara innan kl. 22.00.
C) Det är tillåtet i vissa kommuner.
D) Ja, fast inte med alkoholdrycker.

10. En person har köpt två flaskor vin på Systembolaget. På vägen hem går personen förbi en restaurang och tänker endast ta ett glas öl, får personen då ta med sig sina flaskor vin in på restaurangen? 
A) Ja, om flaskorna lämnas till den bevakade garderoben och det är helt uppenbart att dessa inte ska förtäras inne på restaurangen.
B) Ja, men personen får inte öppna flaskorna.
C) Nej, aldrig.
D) Nej, medhavd dryck får aldrig tas med in på restaurangen, men man får ha det på uteserveringen. 

Rätt svar: 1C, 2C, 3B, 4D, 5A, 6B, 7C, 8C, 9D, 10A

Om du hade flera fel och behöver färska upp minnet, anmäl dig till utbildningen i ansvarsfull alkoholservering. Du hittar utbildningen HÄR!

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

Privacy Policy