Har du någon gång avnjutit en middag på en restaurang tilldelad en Michelin stjärna? Då var du förmodligen nöjd med maten och besöket. För många krögare ses denna åtråvärda fiktiva stjärna som en status och ett kvitto på en lyckad verksamhet både gällande smakupplevelsen och helheten i sig.

Historia

Det var det franska däckföretaget Michelin som i början på 1900-talet kom ut med den första upplagan av Guide Michelin. Syftet var till en början att få de 3000 fordon som trafikerade gatorna i Paris ut till landsbygden för att sprida synen av bilar och därmed köpa däck som en följd av ett bilköp. Guiden delades ut gratis av däckföretaget Michelin till alla bilägare runtom i Frankrike.
Där kunde all matnyttig information hittas som varje bilförare ute på vägarna behövde. Allt från bensinstationer till stationer att byta glödlampor och övernattningsställen. Än idag fungerar guiden på samma sätt – att förenkla resandet helt enkelt.

Vem blir tilldelad en Michelin stjärna?

Stjärnorna står som en symbol och en bedömning av maten i sig. En stjärna i guiden betyder att restaurangen som guiden beskriver det är en ”exceptionell bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor i guiden betyder att restaurangen ”är värd en omväg” och tre stjärnor betyder att restaurangen ”är värd en resa i sig.” Resterande intryck som service, miljö och liknande belönas med korslagda bestick där 5 bestick är den högsta i graden. I bedömningen är de fem kriterier som avgör antalet stjärnor eller antalet uteblivna stjärnor. Dessa kriterier rör områdena:

  • Kvalitén med syftet på råvaror
  • Hantverket gällande smaken och tillredningen av maten
  • Kvalitén med syfte på råvarorna
  • Personligheten och hur väl kocken presenterar sitt eget uttryck
  • Värdet för pengarna
  • Kvalité över tid och att upplevelsen ska vara lika bra oavsett när besöket på restaurangen görs

 

Svenska restauranger med stjärnor i Guide Michelin

I årets upplaga av guiden finner vi 23 stycken svenska restauranger som blivit tilldelad en respektive två stjärnor. Restaurangerna ligger utspridda runt om i landet och är definitivt värda ett besök! Nedan finner ni en lista av 10 stycken slumpmässiga restauranger och vart dessa guldkorn finns gömda.

Två stjärnor

  • Oaxen – Stockholm **
  • Fäviken Magasinet – Järpen **
  • Vollmers – Malmö **

En stjärna

  • Operakällaren – Stockholm *
  • Esperanto – Stockholm *
  • Mathias Dahlgren Matbaren – Stockholm
  • Ekstedt – Stockholm
  • Gastrologik – Stockholm
  • Volt – Stockholm
  • Sushi sho – Stockholm
  • Imouto – Stockholm
  • Thörnströms Kök – Göteborg *
  • Sjömagasinet – Göteborg *
  • 28+ Göteborg
  • Bhoga – Göteborg
  • Koka – Götborg
  • Upper House – Göteborg
  • SK Mat & Människor – Göteborg
  • Sture – Malmö
  • Bloom in the Park – Malmö *
  • Daniel Berlin – Tranås
  • Hotell Borgholm – Öland *
  • PM & Vänner Växsjö *

Källa: Michelin

Källa: Guidemichelin.se
Bildkälla 2: Bokabord.com

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

Privacy Policy