Vi befinner oss i en pandemi med allt vad det innebär. Att julen år 2020 kommer se annorlunda ut mot andra jular är vi nog alla överens om. Något som vi inte behöver tumma på däremot är smakerna av julmaten som många av oss längtat efter länge. Hur ska restaurangerna tänka och gå tillväga för att gästerna fortfarande ska våga avnjuta ett klassiskt julbord och känna sig trygga på plats?
Kombination av buffé och bordsservering för att undvika trängsel
Kanske går det att styra om så att alla rätter serveras à la carte vid bordet? Eller går det att ha vissa rätter som bordsservering? Till exempel kan alla kalla rätter serveras vid bordet men att det är varmmatsbuffé.
Enligt Livsmedelsverket är det inte maten i sig eller serveringsbesticken som sprider smittan. Det som bidrar till smittspridningen är om det finns smittade gäster eller anställda i lokalen och det uppstår trängsel samt om människor är nära varandra.
Portionsformar och uppskuren mat
Många rätter på julbordet går att ha i portionsformar. Det går snabbare för gästerna att ta portionsformar från buffén än att ta från t.ex. en stor gratäng. Några rätter som lämpar sig att ha i portionsformar är, Jansons frestelse och efterrätter. Skär upp det som går i köket så att gästen slipper skära själv, det kan till exempel vara julskinkan, brödet, ostar etc. Att skära mat tar tid för gäster och trängsel samt kö uppstår. Se till att ha allt som går färdiguppskuret.
Utökade hygienrutiner
Flera restauranger har nu börjat ta febern på gäster och anställda för att de ska få komma in i lokalen. Smart tycker vi då feber kan vara ett symptom på covid-19. Viktigt att poängtera till gäster och anställda är att ingen med minsta symptom på corona släpps in i lokalen. Se till att alla gäster tar handsprit innan de går in i lokalen. Erbjud plasthandskar och munskydd om någon gäst eller anställd vill ha. Torka av kontaktytor regelbundet. Ha handsprit i början av buffén. Pappershanddukar på toaletterna. Listan på hygienrutiner går att göra lång!
Slopa traditionella sittningstider
Restauranger har normalt sittningstider vid julbord. För att undvika trängsel i entrén, garderoben och vid buffén kan det vara lämplig att inte ha sittningstider för att alla gäster inte ska komma och gå samtidigt.
Slopa avbokningspolicyn
Många restauranger väljer nu att inte ta någon avgift vid sena avbokningar om en gäst är sjuk. Detta borde vara en självklarhet i virustider, sjuka gäster ska stanna hemma.
Marknadsför de åtgärder ni vidtagit för att kunna erbjuda ett säkert julfirande
Gäster vill på förhand veta vilka åtgärder restaurangen vidtagit för att begränsa smittspridningen. På hemsidan, i bokningsbekräftelsen, sociala medier etc. marknadsför vad just ni gör för att begränsa smittspridningen.
Julbord på take away
Riskgrupper och de som inte vågar ta sig till er restaurang kanske fortfarande vill kunna avnjuta en julmåltid men på hemmaplan, erbjud ett komplett julbord på take away. Kanske kan ni erbjuda gratis hemleverans om man beställer för ett visst antal personer?
Utbilda personalen i hygien
Vad har ni för hygienrutiner på er anläggning? Kanske borde alla i personalen uppdatera sina kunskaper i hygien, inte minst i dessa tider. Krogarna.se erbjuder hygienutbildning som lämpar sig för alla i personalen som arbetar på ett serveringsställe. Du kan läsa mer om uppdateringskursen i hygien här