Solo-ätande har blivit en växande trend runt om i Europa. Därför är det inte konstigt att man även i Sverige ser en ökning av solo-ätare. Enligt en ny studie gjord av PR byrån Food & Friends rapporteras det att cirka 34% av svenskarna äter ensamma. Vilket även stämmer överens med att andelen singelhushåll är den form av hushåll som ökar allra mest i Sverige.

Solo-ätande är vanligast i åldrarna mellan 18 – 49 år. Måltiden som man helst äter ensam är frukost, vilket motsvarar nästan 50% av det totala solo-ätandet. Men även lunch är en måltid som man ofta äter ensam. Solo-ätandet ute på restaurang är vanligare i storstäder främst i affärsdistrikt och även nära och omkring flygplatser samt tågstationer.

En utav orsakerna till ökningen av solo-ätande ute är att det blivit mer accepterat av både omgivningen och den enskilda individen. Detta tror många har att göra med användandet av smartphones. Idag har gästerna ofta med sig sin egna underhållning som sällskap via sin telefon eller platta. Att äta själv betyder inte att du faktiskt är ensam när du har hela internet till hands.

Restaurangägare börjar också uppmärksamma ökningen av solo-ätare, som enligt Open Table (UK) har ökat med 62 % på 2 år. Krögare vet att solo-gäster har kortare sittider och att solo-stolar är värda mer än andra. Många restauranger väljer idag att inreda sin restaurang med en barbänk eller chefs table för att dessa solo-ätare ska känna sig välkomna och avslappnade. Men det finns de restauranger som tagit solo-ätande till en helt ny nivå, en av dem är pop-up restaurangen Eenmaal som ligger i Amsterdam, Nederländerna. Enmaal är som vilken annan restaurang som helst, men en sak är helt annorlunda: du hittar bara bord för en person här.

På den japanska restaurangen Ichiran som är känd för sin Ramen sitter du och äter ensam i rader där du skärmas av från din granne av ett bås.

Moomin Cafe i Tokyo äter du ensam men med ett Mumin troll som ditt sällskap. Moomin Cafe har nu även öppnat i New York.

I Sydkorea är trenden för Solo-ätande och drickande statusfyllt, där orden ”Honbap” och ”Honsul” står för ensamätande respektive ensam- drickande. På många restaurangen inreds lokalerna med små bås med individuella grillar och TV-skärmar.

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy