• Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Logga in
0
Inga produkter i varukorgen.
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg

Studentskivor – att tänka på som krögare

  • Hem
  • / Nyheter
  • / Studentskivor – att tänka på som krögare
  • Mattias Högstedt
  • maj 4, 2018
  • 3:26 e m

Studentskivor – att tänka på som krögare

Vad ska krögare tänka på i samband med studentskivor? Vi på Krogarna har samlat ihop tips.

Vid den här tidpunkten på året anordnas studentskivor av landets gymnasieelever som ska ta examen. De flesta studentskivor hålls under maj och juni månad. Elever och eventbyråer har planerat studentskivorna sedan länge. Det är dock viktigt att du som krögare är införstådd i hur studentskivorna bör skötas och hanteras.

Många krögare har fått erfara livade och stökiga studentfester som inte allt för sällan slutat illa, med både slagsmål och fylla. För en del krogar som har misskött sig och inte uppfyllt kraven för den svenska alkohollagen har det till och med gått så långt att myndigheterna beslutat om att dra in alkoholtillståndet för restaurangen. En vanlig studentskiva innebär oftast mat, fest, dryck och dans. Dessa studentskivor upplevs av många krögare som både stökiga och problematiska. Viktigt är att du som krögare tillsammans med alla andra inblandande parter är införstådd i hela upplägget för studentskivan. Det är i slutändan krögarens uppgift att se till att det är en trivsam krogmiljö, både för studenterna och för de som arbetar på krogen.

Vad ska krögare tänka på i samband med en studentskiva?

Det är inte tillåtet att servera alkohol till gäster som är under 18 år, gästen måste kunna styrka sin ålder. Se till att ha entrévärdar som gör ålderskontroll. Upplys entrévärdarna om att vara extra uppmärksamma över falskleg. Åldersgränsen hindrar inte att man tar emot yngre gäster, men dessa gäster får inte serveras eller dricka alkoholdrycker. Kontrollera med arrangören innan studentfesten äger rum om det gäster under 18 år ska bjudas in och ta beslut om du som krögare med personal har möjlighet att hantera det.

Gästerna får inte medta alkoholhaltig dryck till eller från krogen. I samband med att entrévärdarna kontrollerar legitimation be dem även att kontrollera väskor.

Om någon gäst är onykter när han eller hon anländer till studentskivan bör entrévärdarna neka personen att komma in. Den svenska alkohollagen innehåller tydliga krav på ordning, nykterhet och återhållsamhet. Även gäster som har blivit onyktra eller uppfattas störande får inte serveras mer alkohol och bör dessutom avvisas från festen. Kravet på återhållsamhet i den svenska alkohollagen innebär att alkoholserveringen skall avbrytas innan problem uppstår. Tänk på att ordningskraven även gäller för områden i krogens omedelbara närhet, till exempel trottoaren utanför lokalen.

Serveringspersonalen är ansvariga att hålla koll på vilka personer som är märkbart berusade och därmed inte ska bli serverade alkohol. Många gäster kommer till studentskivan i redan berusat tillstånd vilket försvårar arbetet för serveringspersonalen ytterligare.

För att förenkla arbetet för hela personalstyrkan är det viktigt att i tid sätta upp riktlinjer för hur dessa studentskivor ska hanteras. Om din personal inte är utbildad i alkohollagen bör serveringspersonal, bartenders, diskplockare, ordningsvakter och entrévärdar genomföra en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Följderna av att inte utbilda personalen kan vara näringsförbud, indraget serveringstillstånd och till och med böter eller fängelse för både personal och krögare.

Klicka här för att komma direkt till utbildningen i “Ansvarsfull Alkoholservering”.

Bildkälla: Photo by Nils Stahl on Unsplash

Dela det här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Table of Contents

Gå med i vårt nyhetsbrev

Andra läste även

Det perfekta julbordet

Driver du ett serveringsställe – se hit

Att redogöra pengarna för serveringstillstånd

Nya bestämmelser vid försäljning av e-cigaretter och e- vätskor med högre halter av nikotin

Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

kundtjanst@krogarna.se

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg

Copyright © 2023 – Alla rättigheter behållna -Krogarna.se

Facebook Linkedin Vimeo

För att dig bästa möjliga upplevelse av krogarna.se använder vi cookies.
Du kan läsa mer om vilka cookies det är eller stänga av dom i inställningar.

Krogarna
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på krogarna.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

Nödvändiga kakor

Om du fortsätter surfa på krogarna.se så samtycker du till att nödvändiga kakor används. Nödvändiga kakor används för att:

  • Spara dina önskade inställningar för just kakor.
  • Känna av om du är inloggad eller inte
  • För att du ska kunna lägga saker i kundvagnen i vår shop.
  • För att dölja de dialogrutor som du väljer att trycka bort.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Tredjepartskakor

Den här sidan använder Google Analytics för att kunna samla in information som antalet besökare på sidan och vilka blogginlägg som är populärast.

Om du låter den här kakan vara påslagen hjälper du oss förbättra innehållet på krogarna.se.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

Integritetspolicy

Du hittar mer information om vår integritetspolicy här.