Detta år blir lite annorlunda angående trendspaning då tidigare trender får stå åt sidan för den pågående pandemin. I år har fokuset legat mycket högt på att förhindra smittspridning och säkerhet mer än någonsin innan. Inte bara på grund av Covid19 utan också för att vi människor har börjat tänka mera på framtida sjukdomar och hur vi kan förbereda oss för dom redan nu i förväg. Men om vi lägger det åt sidan och går in på djupet för trendspaning. Vad är det vi kommer se mer av i år?

Hålla avstånd

Restauranger jobbar idag efter ett nytt koncept för att kunna få ha möjlighet till att ens ha öppet. Det gör dem via att hålla avstånd mellan borden och alla kunder. En del gör det mer kreativt än andra till exempel med växthus och skyltdockor som separerar emellan.

Byte av lokal

Det är antagligen inte en smittsäker trend men likadant som det hände hundra år sedan sker det nu också. På grund av restriktioner och att krogar samt nattklubbar tvingas hålla stängt sent på kvällen är det många som flyttar sig till andra lokaler som är mer dolda. Det här var en trend på 1920-talet när alkoholen blev förklarad olaglig att sälja och man skapade ”underground” klubbar. Vi vill påpeka att det kan vara olagligt att arrangera verksamheter på detta sättet.

Take away

Det här är en tjänst som har vuxit mer än någonsin i sitt koncept det senaste året. Förr kunde take away bara vara när man skulle hem sent från krogen och stannade till och köpte med sig mat hem. Idag kan man få med sig nästan allt man vill, allt ifrån tre rätters middag till livsmedelsprodukter hem.

Dagligvaruhandel

Dagligvaruhandeln har efter några månader landat på 6% ökning, dubbelt så stor ökning som ett normalt år. Av det står den digitala handeln för den största ökningen på 100% då matkassar och hemkörning blev ett mer givet alternativ. Det lokala fortsätter att vara viktigast när man väljer produkt medan trendbrott sker med ökat fokus på varumärken och ekologiskt, samt minskad shoppingvana. Det blir mer trendigt att handla kvalité över kvantitet.

Säkerhet

Pandemin har drivit på ökad teknikanvändning på krogen, och det kommer bli mer appar, hemkörning och även röstbeställning. Den mänskliga kontakten har minimerats otroligt mycket det senaste året. När andra människor ses som smittfara så välkomnar vi tekniken allt mer i vår vardag.

När pandemin börjar dra sig tillbaka lär vi med all säkerhet återgå till åtminstone delar av våra gamla liv. Det finns ett uppstigande behov och längtan efter att umgås och dricka samt äta tillsammans. Så håll i, snart är denna pandemi förhoppningsvis över!

Läs mer här: https://www.foodfriends.se/wp-content/uploads/2020/11/Trendspaning-2021_web.pdf

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy