Under sommaren väljer många restauranger att ha en uteservering. För att ha en uteservering kan det krävas flera olika tillstånd. Först och främst måste du ansöka om att få ställa dina möbler på offentlig plats. Detta gör du hos polismyndigheten. Om du sedan vill lägga golv eller glasa in din uteservering måste du ansöka om bygglov, även detta hos polisen. Driver du en restaurang som i vanliga fall serverar alkohol? Då är det även intressant att söka ett serveringstillstånd för din uteservering. För att få servera ute skall det finnas med i ditt tillståndsbevis att du har tillstånd till att servera alkohol både inne och ute. Det serveringstillståndet som du har sedan innan gäller alltså inte på uteserveringen. Serveringstillståndet söker du i den kommun där din restaurang ligger.
Villkor
Eftersom att du kommer bruka stadens mark finns det viktiga villkor som du måste följa för att få ha en uteservering. Dessa finns bland annat för att alla ska kunna använda gator, trottoarer och torg, samt för att gästerna ska trivas och enkelt kunna ta sig fram. Villkorens betydelse är stor gällande renlighet. Tack vare dessa förhållningsregler kan man på ett enkelt och smidigt sätt hålla torg och gator rena.
De villkor som tillexempel finns i Stockholm Stad är:
-
-
- ”Du får inte bygga golv
- Avgränsning (staket)
- Allt ska få plats innanför avgränsningen
- Rullstolar ska kunna komma in
- Nödutgångar
- Välj möbler som passar huset och fungerar bra
- Dekal ska sättas upp tydligt
- Se till att alla kan gå förbi
- Reklam
- Se till att uteserveringen är städad och snöröjt
- När tillståndet är slut – ta bort allt och städa
- Ytan får bara användas för uteservering
- Bygglov
- Gasol
- Sälja restaurangen
- Lämna tillbaka tillståndet
- “Gatuarbeten” mm.
-
Som du märker så finns det ett stort antal förhållningsregler. I pdf:n Villkor uteserveringar hittar du mer ingående information om varje punkt.
Serveringstillstånd för uteservering
För att få ett serveringstillstånd till sin uteservering måste den vara i serveringsställets omedelbara närhet. Detta betyder inte att den måste ligga längs med husfasaden utan det viktiga är att personalen kan ha god uppsikt över serveringen. Om inte tillståndsgivaren meddelar något särskilt gäller samma tider för tillståndet ute som inne. Men det kan även vara så att uteserveringen skall vara utrymd tidigare än restaurangen eller krogen. Detta beror på att höga ljudvolymer från uteserveringen kan störa allmänheten. Vanligtvis får man ha uteserveringen öppen fram till 22. Nu börjar dock en 23-tid att bli allt vanligare.
Har du inte tid att sätta dig in i allt detta och vill ha hjälp? Vi på Krogarna.se finns här för dig! Det är bara att ringa 010-139 19 90 eller maila oss på kundtjanst@krogarna.se så tar vi hand om ditt ärende.