Det är nu 11 år sedan den folkkära stjärnkocken Werner Vögeli gick bort. Han föddes i den schweiziska byn Emmental och redan som 9-åring bestämde sig Vögeli för att det var kockyrket som han ville ägna sig åt. Efter att ha tagit examen vid en kockutbildning i Genève och därefter praktiserat i 3 år, flyttade Vögeli till Sverige år 1951 för att utveckla sina gastronomiska kunskaper.
Vögelis resa
I Werner Vögelis sommarprat från 2006 berättar han om sin resa till Sverige. Han berättar att han vid sin ankomst hade väldigt lite kunskap om Sverige. Det enda han visste eller hade hört talas om var Volvo, Saab, skiftnyckeln och de svenska köksknivarna som var kända för sitt stål. Vögeli berättar att han tidigt tyckte att Stockholm var en av de vackraste städerna han någonsin skådat, vilket var något som han stod fast vid även på äldre dagar. Resan till Sverige började med en besvikelse för Vögeli. Han hade innan sin resa fått jobb på Grand Hotel i Stockholm och sökte aktivt efter ett rum att hyra. Hyresvärden som han hade fått kontakt med nekade honom boende när hon fick reda på att han var av restaurangfolk – som enligt henne bara bestod av alkoholister. Just det uttrycket om att restaurangfolk bara var alkoholister nämnde Vögeli i sitt sommarprat 2006, det var något som han har burit med sig hela livet och aldrig riktigt helt kunna skaka bort från sina axlar.
Förutom en rad besvikelser överraskades Vögeli till mångt och mycket av Sverige och de råvaror som fanns att tillgå. Han var imponerad av råvarorna som höll en så pass hög klass och extra imponerad var han av de norrländska produkterna som sikrom, löjrom, hjortron, älg, rådjur med mera. Efter bara ett år i Sverige bestämde sig Vögeli för att pröva sina vingar och hösten 1952 packade han sin resväska på nytt och flyttade till Frankrike för att uppfylla en av sina stora drömmar. Under sina år i Frankrike jobbade han på en rad olika trestjärniga Michelin-restauranger och hade då den stora äran att få laga mat till filmskådespelare, världsartister och kungligheter. Enligt Vögeli själv beskriver han sina framgångar i Frankrike som att han alltid haft en enorm tur, för en utomstående kan det ses som högst orimligt att all hans framgång enbart skulle bestå av just tur.
Våren 1955 återvände Vögeli till Sverige. Trots sina ynka 24 år hade han redan fått uppleva mer än vad de flesta stora kockar aldrig skulle hinna uppleva under en hel livstid. Efter sin återkomst till Sverige började Vögeli som vice köksmästare på Hasselbacken. Några år senare blev Vögeli introducerad för Tore Wretman som gav honom anställning inför öppnandet av Operakällaren 1961 där Vögeli skulle stå för planering av matsedel och råvaruinköp. Kort därefter fick Vögeli ytterligare ett erbjudande och det var det ädla uppdraget att ansvara för officiella kungamiddagar, representationsmiddagar och födelsedagsmiddagar på det svenska kungliga slottet. I detta ögonblick ändrade Vögeli sin syn om den dröm han tidigare haft om att en dag få öppna sin alldeles egna krog i Genève, som nu istället blev ett minne blott.
Vögeli arbetade för de svenska kungligheterna i över 40 år. Han var en man av äkta kraftpaket som hann med allt och lite till under sin karriär. Under sin karriär skrev Vögeli 7 stycken kokböcker och var under många år domare för den prestigefyllda tävlingen Bucuse d’Or (VM för kockar). Varje år sedan 1989 delas det ur ett pris i Werner Vögelis namn kallat – Årets Werner. Priset delas ut av tidningen Restaurang och storhushåll i syfte att hylla Werner Vögeli samt för att hedra personer som har värnat och främjat om svensk matkultur i restaurangbranschen.
Källa. Sverigesradio.se
Bildkälla: wernersvanner.se