Det finns två olika sätt att starta en restaurangverksamhet, antingen köper man en redan befintlig eller så startar men en helt ny i en ny lokal. Det finns för och nackdelar med båda alternativen. Vi förklarar fem oerhört viktiga delar som du måste tänka på när du ska starta en restaurang. 

Planering

Det viktigaste är förarbete. Planering, affärsplan och budget är tre viktiga delar. I affärsplanen ska allt om din restaurang stå. Vad ska ni servera? Vilka är era kunder? Hur ska ni marknadsföra er? Lägg ner mycket tid på affärsplanen så att du kan titta tillbaka på den och få stöd i uppstarten. En genomarbetad affärsplan kommer att underlätta mycket för dig! I budgeten ska det framgå hur ni ska finansiera er och vilka kostnader ni kommer att ha.

Utrustning

Vilken utrustning behöver man? Om du köper en restaurang med inkråm så finns ofta de maskiner som du behöver. Du kan behöva komplettera någon enstaka. Men vid en helt ny restaurang måste allt införskaffas. Det kan bli en kostsam historia så det gäller att tänka smart. Vilka maskiner är de mest nödvändiga? Kan du köpa något begagnat? 

Leverantörer

Att hitta rätt leverantörer tar lite tid. Fråga runt bland branschkollegor, läs på och be om prisförslag. Det gäller att hitta en leverantör som levererar bra råvaror till bra pris. Tänk på kvalitén och inte bara priset, för 20 gratis ruttna tomater blir dyrare en 20 användbara som köptes till ett högre pris.

Lokalen

Hur ska man tänka när man väljer lokal? Det är viktigt med synlighet och lättillgänglighet så att gästerna hittar till restaurangen. Se till att skylta tydligt. Det är viktigt med en inbjudande entré så att förbipasserande väljer att gå in. God belysning är en viktig del i att skapa en atmosfär samt viktigt för gästernas säkerhet. Lampor och ljus är även ett enkelt sätt att pynta efter säsong. Även blommor höjer trivseln och stämningen. Ett annat tips är att visa din meny utanför restaurangen för att locka besökare. En gatutalare med kvällens erbjudande är mycket effektivt.

Kunskap

Har du den kunskapen som krävs? Du som äger restaurangen måste ha ett serveringstillstånd för att få servera alkohol, då krävs det att du har kunskap i alkohollagen. Utbildningen hittar du här. Har du inga eller få kunskaper inom restaurangbranschen så är det bara kontakta oss så hjälper vi dig med allt.

Avslutningsvis är det oerhört viktigt att planera och fundera över hur man ska driva restaurangen. Vilken utrustning du kommer att behöva beror på din verksamhet, köp inte på dig onödiga redskap som du sedan inte behöver. Tänk på stämningen på restaurangen. Den ska vara inbjudande och välkomnande. Visa din passion och glädje i det du gör så kommer gästerna att känna av det.

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy