Inom restaurangbranschen är det inte bara viktigt att menyn är uppdaterad, innehållsrik och relevant. Men också att den är rättstavad, vilket är inte alltid en självsäkerhet hos alla. Genom tiderna har vi märkt av vissa specifika ord som på något sätt är alltid fel stavade. Dessa maträtter har vi listat i 10 punkter som vi på Krogarna upplever stavas fel mer än vanligt.

1. Creme brulée

En riktig klassiker bland desserter är den franska creme brulée. Crème brûlée, är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Den tillagas ofta i separata portionsskålar i ugn, ibland i vattenbad, och serveras kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan.

2. Tiramisu

En annan klassiker som oftast finns på menyer och tyvärr framkommer ganska ofta felstavad är den italienska desserten Tiramisu. Den görs av zabaione och mascarpone som man varvar över kaffeindränkta italienska torra sockrade ”kex” som suger åt sig av vätskan av både kaffet men också utav zabaionnen när desserten får stå ett tag och suga åt sig.

3. Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne. Rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast bœuf bourguignon.

4. Bouillabaisse

Oavsett årstid är det alltid gott med bouillabaisse. Den har sina rötter vid den franska Medelhavskusten och är därför naturligtvis van vid varmt klimat. Nu är det ju som så, att vi här uppe i höga nord mestadels har det betydligt svalare än vid medelhavet, men bouillabaissen är lika god för det. I höstrusket eller vintermörkret blir den istället en värmande, doftande och mustig fiskrätt.

5. Moussaka

Moussakan är en rätt som kanske är mest förknippad med Grekland men äts flitigt runt om i hela Balkan och Mellanöstern. Gratängens grundpelare är aubergine och köttfärs som kombineras med krossade tomater, lök, ostsås och en hel del härliga kryddor.

6. Haricouts verts

Haricots verts är en grönsak. Växten är låg och skall skördas tidigt. Haricots verts är brytbönor som skördats tidigt och denna grönsak används ofta som en order på sidan om eller för extra smak.

7. Ceviche

Ceviche är en klassisk fiskrätt från Peru som passar utmärkt till förrätt.

8. Tom kha gai

Tom kha gai, soppa med galangal och kyckling, är en klassisk thailändsk soppa. Balansen mellan de tre S:en i soppan ska vara följande – först ska man känna syran sedan sötman och sist sältan.

9. Pho

Phở är en vietnamesisk maträtt bestående av nudelsoppa. Oftast innehåller den nöt- eller kycklingkött tillsammans med kryddor och risnudlar. Den serveras ofta i enkla gatukök till låga priser vid alla tidpunkter på dygnet. Den äts vanligtvis med ätpinnar och en sked.

10. Foie Gras

Foie gras är levern från gäss eller ankor, som har blivit onaturligt gödda för att deras lever skall bli extra fet. Denna rätt är mer av en fransk delikatess och äts inte ofta vid vanliga tillfällen.

Vilka av dessa 10 maträtter upplever ni som svåra att stava?

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy