Att tänka på!

För dig som vill ansöka om ett serveringstillstånd kan det vara en hel del att tänka på. Mycket som du kanske sen innan vet om eller så vet du inte och då finns vi på Krogarna här för att hjälpa dig. För att få ett serveringstillstånd kommer tillståndsenheten på respektive kommun att behöva veta hur du som ägare har finansierat din verksamhet. Tillståndsenhetens syfte med det här är att säkerställa att finansieringen av din verksamhet skett med beskattade och lagligt tjänade pengar.

Om du till exempel köper en resturang för 2 miljoner kronor så kommer du att behöva visa hur du fått dessa pengar. Här nedan följer lite exempel på vilka handlingar tillståndsenheten kan behöva ha från dig i din ansökan.

Exempel 1: Du har lånat 500 000 kronor från en bank

Tillståndsenheten vill då ha in skuldebrev från banken med ditt namn samt datum. Kontoutdrag som visar att beloppet är insatt på ditt bankkonto. På kontoutdraget måste det finnas med bankkontonummer, vem kontot tillhör, datum samt kontots saldo.

Exempel 2: Du har lånat eller fått 500 000 kronor från en annan person

Tillståndsenheten vill då ha in gåvobrev eller skuldebrev och kontoutdrag som visar hur personen som gav dig pengarna har sparat ihop summan och att det fanns på kontot innan det fördes över. Kontoutdrag som visar hur lån- eller gåvogivaren har sparat ihop summan. På allt det här måste det framgå vem kontot tillhör, datum samt kontots saldo. Transaktionsdetalj som visar från vilket konto pengarna fördes över ifrån och till vilket konto det fördes över till.

Exempel 3: Du har sparat ihop 500 000 kronor

Då vill tillståndsenheten ha in förklaring på alla belopp som gjort det möjligt för dig att spara dessa pengar samt kontoutdrag som visar hur du sparat ihop pengarna.

Exempel 5: Du har lånat pengar genom ett bryggerilån

Tillståndsenheten vill du ha in ett daterat och undertecknat avtal med bryggeriet samt ett kontoutdrag som visar att summan är insatt på ditt bankkonto.

Exempel 5: Du har betalat säljaren

Då behövs ett kontoutdrag som visar att alla pengarna fanns på ditt konto innan du gjorde överföring till säljaren. Transaktionsdetalj som visar från vilket bankkonto pengarna tas ut ifrån samt vilket det sätts in på och en handling som visar att säljaren är innehavare av kontot som pengarna förts över till.

Exempel 6: Du har fått i gåva, fått koncernbidrag eller lånat 100 000 från ett annat företag

Så behövs bokföringsunderlag eller årsredovisning, daterat, som visar båda företagens redovisning. Eventuellt gåvo- eller skuldebrev samt kontoutdrag på företaget som lånat ut eller skänkt pengarna. Transaktionsdetalj som visar vilket bankkonto pengarna fördes över från och på vilket konto pengarna sattes in.

För att få experthjälp vid dessa situationer så finns vi på Krogana.se här för att hjälpa er med just dessa frågor. Vi jobbar dagligen med frågor och ansökningar för serveringstillstånd. Behöver du vår hjälp? Tveka inte att kontakta oss redan idag på kundtjanst@krogarna.se 

Källa: Göteborg.se

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy