Nu går vi in i en årstid som resulterar i mer sol och bättre väder. Vi kan konstatera att våren är här. Det är äntligen dags att sopa av terrasserna, ställa fram alla utemöbler och förbereda sig för ett högt tryck av hungriga och törstiga besökare. För många restauranger och krögare innebär sommarsäsongen en stor förändring i beläggningen med ett allt högre tryck av gäster. Det gäller att vara förberedd och att ha allt klart för sig redan nu, vad som gäller med bla. menyer, personal och serveringstillstånd. Ja det finns mycket att tänka på.
Frågan är: Är ni redo för sommarsäsongen?
Under sommarperioden är det många restauranger som får allt mer att göra. Inte bara för att vi svenskar söker oss ut för att äta och umgås på en av de mängder restauranger och uteserveringar som slår upp sina dörrar, utan också för att de börjar strömma in turister i vårt avlånga land. Totalt sett kan man se en fortsatt ökning av turismen i Sverige och i de flesta städer i stort. Under år 2016 gjordes totalt 27,1 miljoner övernattningar av såväl svenska som utländska besökare landet över. De restauranger och krögare som kommer ha mest att göra är givetvis våra kända sommarorter och storstadsregioner som Stockholm, Västra Götaland samt Skåne för att nämna några få.
Några punkter att tänka på under sommarens högsäsong
Här kommer några tips på vad ni som krögare bör tänka på inför kommande säsong:
- Ha klart med sommarpersonal i god tid innan högsäsongen börjar
- Lär upp din personal- se till att utbilda din personal gällande menyn både mat- och dryckesväg
- Utbilda din personal i ansvarsfull alkoholhantering- då minimerar ni risken för att er restaurang kan bli av med sitt serveringstillstånd
- Ha en säsongsanpassat meny- ha en anpassad meny efter årstid och vilken mat som passar bäst för varje säsong eftersom gästernas efterfrågan ändras
- Kolla siffror och statistik från föregående år- gå tillbaka år för år för att kolla försäljning sedan tidigare för att lättare kunna göra en uppfattning om årets försäljning. Det värsta som finns är om mat eller dryck på menyn tar slut
- Se också till att kolla statistik på antalet besökande kunder tidigare år, så att ni i förväg kan vara beredda med resurser som extra mycket personal under vissa speciella dagar eller perioder
- Om ni har uteservering- tänk även på att det är ordning och reda i anslutning till och även utanför uteserveringen
- Ha Serveringstillståndet klart- har du inte fixat serveringstillståndet inför sommarsäsongen så är det i hög tid att göra det nu. Behöver du hjälp med ombud eller att skaffa ett serveringstillstånd så kan du gå in på vår hemsida och skaffa det här