För att kunna söka serveringstillstånd så finns det bland annat krav på att du som sökande ha ett bolag samt en lokal att driva rörelsen i. Du som driver ett aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag kan skaffa ett serveringstillstånd till företaget i ert organisationsnummer. Även du som driver enskild firma eller har en förening kan söka ett serveringstillstånd.

En vanlig missuppfattning bland sökanden är att de tror att serveringstillståndet är personligt och går att flytta med sig om man byter lokal, men så är inte fallet. Serveringstillståndet tillhör ett bolag samt en specifik lokal.

Det är också ett krav att hälften av personerna i bolaget ska göra kunskapsprovet hos kommunen. Alla personen som anses vara PBI ska anses lämpliga både personligt och ekonomiskt. Läs mer om PBI i våra kommande inlägg.

Ett annat grundläggande krav är att restaurangen ska erbjuda ett varierat utbud av tillredda maträtter, dvs att maten görs på plats och att det finns flera olika typer av rätter. Förslagsvis ska de finnas minst 3 förerätter, 5 huvudrätter och 3 efterrätter.

servingstillstand krogarna

 

 

Tycker du att processen verkar krånglig och vill lägga mer tid åt att driva din verksamhet framåt. Vi kan vara ditt ombud som går igenom dina förutsättningar för att få alkoholtillstånd. Vi tar hand om samtliga dokument som ska skickas till kommunen samt att vi sköter all telefon- och mailkontakt med din kommun tills du har ditt serveringstillstånd. Klicka här för att komma igång direkt eller ring oss på 010- 157 80 82.

 

Lämplighetskrav – Vad finns det för krav för att få ett serveringstillstånd?

1. Du ska anses ekonomiskt lämplig

– Du måste visa allmän ekonomisk skötsamhet

2. Du ska vara personligt lämplig

– Du måste visa att du har de rätta kunskaperna om alkohollagen genom godkänt resultat på kommunens kunskapsprov
– Du måste visa att du inte har något brottsligt förflutet eller förfallna skulder

3. Du ska bedriva servering i lämplig lokal samt ha ett bolag

– Lokalen måste vara godkänd ur brandsäkerhetssynpunkt
– Du måste ha ett organisationsnummer
 

4. Du ska servera ett varierat utbud av tillredd mat

– Maten ska göras på plats och ni ska kunna erbjuda olika typer av mat

Källa

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy