Vilka är PBI i ett företag? Vad menas egentligen med PBI? Hur viktiga är de? Frågorna om denna term är många. Här reder vi ut begreppet.

PBI, betydelse

PBI står för Personer med Betydande Inflytande i bolaget. Det är de personer som har gått in med pengar (finansiärer), sitter i styrelsen, har firmateckningsrätt eller är ägare av företaget. Om ägaren till företaget har lånat pengar av en vän eller släkting så räknas den personen också som en PBI. Även om denne, utöver lånet, inte medverkar i restaurangverksamheten på något sätt.

För att få ett serveringstillstånd så måste alla PBI-personer vara lämpliga. Det innebär att ingen bör ha skulder hos Kronofogden, brottsligt förflutet och bör inte ha något företag som har gått i konkurs. Deras bakgrund är viktig för företaget och du som söker serveringstillståndet måste veta vad som gäller. Det är PBI som har bevisbördan inte kommunen. Så om en kommun misstänker att personen har levt på ”svarta pengar” så måste personen själv bevisa att hen inte gjort det. Kommunen kan neka ett tillstånd endast på misstanke. För att enklare bevisa att det inte är ”svarta pengar” så måste PBI-personen veta var pengarna kommer ifrån och kunna visa ett dokument på detta. 

businessman holding a clipboard and write on it

Trots dessa riktlinjer ska varje fall bedömas individuellt, vilket kan innebära att ni kan få ett tillstånd även om ni inte uppfyller alla kraven.

Vid misskötsamhet så använder sig tillståndsmyndigheten av en karenstid på 3 år. Det innebär att om en person har misskött sig så måste hen vänta i 3 år innan hen kan anses vara lämplig igen.

Andra brott som är särskilt allvarliga är rattfylleri, narkotikabrott, våldsbrott, diskriminering, skattebrott samt brott med anknytning till rörelsen.

I artikeln nedan hittar du ett praktexempel på när man inte vet eller kan redovisa var pengarna kommer ifrån och mister då sitt tillstånd. Artikeln här

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy