Tacos, tacos, tacos. Svenskarnas mest folkkära middagsmat på fredagskvällen. Är det inte du själv som ska äta tacos så är det grannen som ska. Majs, gurka, tomat, sallad, guacamole, salsa med mera ska fram på matbordet. Det är så den ser ut. Den klassiska ”svenska” taccosen. Här nere ger vi dig möjligheten att hitta ny inspiration och nya varianter till fredagsmyset eller till taco-tisdagen.

Kycklingtacos

Enkelt att byta ut. Bort med köttfärsen och in med kycklingfiléerna. Skär kvadrater av kycklingfiléerna och smaksätt med kryddor som chiliipeppar, koriander, spiskummin och vitlök. Vill du göra det enkelt för dig så går det utmärkt att köpa färdigblandad Fajitas krydda direkt på påse i matbutiken. Kyckingtacosen serveras med samma tillbehör som till den vanliga köttfärstacosen. Här adderar du till tillbehör som passar dig och ditt sällskap i smaken! Var inte rädd för att pröva något nytt och addera gärna frukter som banan och ananas för en liten annorlunda och mer exotisk smakupplevlse.

Fisktacos

Självklart finns det många olika varianter på hur man kan göra en fisktacos och vilka tillbehör man ska eller bör ha till. Ett hett tips här är att använda torskfiléer och panera fisken på vanlig sätt. Doppa fisken i ägg, mjöl och byt sedan ut det klassiska ströbrödet mot panko för en mer knaprig yta. Såser som passar bra hit är självklart Guacamole och sedan Mangosalsa som du enkelt gör med färsk mango, chili, limejuice, salt och koriander.

Carnitas tacos

Har du gott om dit på dig att förbereda maten så är detta ett alternativ. Detta är en riktig mexikansk variant tillhörande ett kött som är långsamt tillagat och som liknas vid pulled pork. Här ska köttet stekas på hög värme innan det sätts in i ugnen. Där får det gärna ligga i mer än tre timmar eller tills att köttet trillar isär. Innan du lägger in köttet i ugnen glöm inte att häll över Coca Cola – ett hett tips! Servera det med vanligt tortilla bröd eller byt ut till pitabröd istället.

Vegitarisktacos

Nu till den vegetariska varianten. Självklart är det möjligt att äta alla tillbehör som vanligt och enbart skippa köttet. Men varför inte göra en vegetarisk tacos helt och hållet som omväxling? Här finns det flera alternativ att välja på. Som många andra vegetariska rätter använder som proteinkälla är halloumiost och det passar utmärkt även här! Stekt den lätt på båda sidor och ett par minuter på varje. Ett annat alternativ är att använda sig av svamp. Vanliga champinjoner till portobellosvamp. krydda med chili, koriander, vitlök med mera eller kör på de klassiska färdigblandade kryddpåsarna Burrito- eller Fajitaskrydda eller den uttalade vegetariska. Ett sista tips är att använda sig av blomkålshuvudet och smula ner och stek tillsammans med samma smaksättning som till svamparna.

Bildkällor:Photo by Lucas Swinden on Unsplash

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy