Ett nationellt kunskapsprov

FHM, Folkhälsomyndigheten, har tagit fram det kunskapsprov du ska göra hos kommunen när du ansöker om ett alkoholtillstånd/serveringstillstånd. Resultatet från provet är giltigt i 3år, detta betyder att om du inte har startat upp din verksamhet vid utgången av år 3 så får du göra om provet. Du som har ett serveringstillstånd behöver inte göra om provet efter 3år.

Om du ansöker om tillstånd för slutet sällskap, t ex ett bröllop, vid ETT tillfälle behöver inte avlägga provet. Om du däremot ansöker om ett andra tillfälle så kommer du behöva visa dina kunskaper genom att avlägga prov.

Kommunens kunskapsprov består av 60 frågor som du måste ha 75% rätt på varje delmoment. Du har totalt 90 minuter på dig. När du genomför provet så måste du, vidare, vara ensam med godkänd legitimation och du får inte ha med dig egna anteckningar, telefon eller liknande.

Om du behöver språkstöd så har du följande alternativ:

-Tolk (måste beställas innan).
-Provet finns på arabiska, franska, engelska eller svenska.

Hur beställer jag kommunens kunskapsprov?

Det är lite olika beroende på vilken kommun du ska avlägga provet i. Generellt så brukar den som ansöker om serveringstillstånd själv kontakta kommunen under tiden som ansökan (för serveringstillstånd) behandlas av kommunen. Den som ansöker ber då att få boka upp ett provtillfälle för kommunens kunskapsprov och kommunen redogör för de datum som finns ledigt.

Vad ska jag tänka på inför provet?

Det är mycket viktigt att du har en gedigen utbildning i ryggen när du kommer till kommunen, här hittar du våra utbildningar. Du kommer inte att klara kommunens kunskapsprov om du inte har någon utbildning. Bara erfarenhet räcker inte. Du har oftast 3 försök på dig, så se till att klara det första gången, så du kan koncentrera dig på din ansökan istället.

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy