Precis som e-handeln förändrade hur vi shoppar förändrar nu appar hur vi äter. När restauranger satsar på färre sittplatser och större kök för att möta istället hemkörningstrenden satsar andra på app-lösningar som ska förändra hela upplevelsen. Hemleveranser är knappast något nytt inom restaurangvärlden men de senaste åren har den marknaden genomgått en stor utveckling.

Restaurangbesök förändras

Även om leverans-apparna inte ersätter våra fysiska restauranger så är de en tydlig indikation på att kundernas krav har förändrats. Eftersom e-handeln lett till större krav på bekvämlighet inom detaljhandeln ställer restaurangbesökare i dag större krav på flexibilitet och snabbhet. Även här i Norden finns det bra exempel på hur restaurang-appar förändrar hur vi beställer och betalar. En av Bamboras kunder, den svenska tapaskedjan Pinchos, har sedan 2012 låtit sina kunder sköta alla beställningar och betalningar genom restaurangens app. En succé för dom som håller i sig fortfarande än idag.

Den här utvecklingen har stora likheter med hur e-handeln förändrat förutsättningarna för detaljhandeln de senaste årtiondena, men det finns också tydliga skillnader. En sådan skillnad är att matleveranser, till skillnad från kläder, elektronik eller böcker, fortfarande kräver geografisk närhet. För restauranger blir det därmed fortsatt viktigt att finnas på attraktiva lägen nära där kunderna bor.

Ny typ av bordsservering

Ett ytterligare exempel på en aktör som förändrat restaurangupplevelsen är Bamboras partner WEIQ. WEIQ erbjuder en beställningsapp där grundidén är att eliminera köandet och väntan på servitören genom att låta kunderna själva se menyn, lägga sina beställningar och betala direkt i appen. På så vis skapar man inte bara en trevligare upplevelse för den enskilda gästen utan också bättre förutsättningar för restaurangen. Restauranger har mycket fasta kostnader för lokaler och utrustning och om alla gäster kommer på samma gång så gäller det att ha ett effektivt system för att kunna sälja så mycket som möjligt när kunderna väl är där.


I slutändan är restaurangbranschen baserad på upplevelser och ingen app kan ersätta en fantastisk smakupplevelse som en restaurang kan erbjuda. Men det är fascinerade att se hur utveckling av teknologin kan ändra på en bransch som är ganska beroende av mänsklig interaktion. Det ska bli intressant att se hur det kommer vara om 5 -10 år. Vi på Krogarna kommer i alla fall följa utvecklingen med spänning.

Källa: https://www.bambora.com/sv/se/artiklar/nu-tar-apparna-over-restaurangvarlden/

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy