Gästinlägg skrivet av Fredrik Goldhahn, Restaurangbransch.se

Under mitten av december genomförde vi en kampanj inom Facebookgruppen Restaurangbransch.se där vi uppmanade så många som möjligt att skriva Öppna Brev till Regeringen, Partiledare, Tillväxtverket, de olika Departementen och deras representanter. Syftet var att med sin egen personliga historia berätta hur de restriktioner och uppmaningar som kommit från Regeringen påverkat deras verksamheter, sina anställda eller sin egen situation i Coronan’s andra våg.

Många vittnar om extremt höga tapp i omsättning och bokningar, långsam handläggning där stödet borde kommit för länge sen, krångliga regler vid ansökningar speciellt för småföretagare som i flera fall resulterat i avslag där man blir återbetalningsskyldig med förödande konsekvenser. Gemensamt är oro, förtvivlan och självfallet ilska.

Från Regeringen blev svaret på vår kampanj tystnad. Varför är Regeringen tyst?

Där jag kommer ifrån, svarar man på tilltal. Det hör till god ton. Jag är själv helt politiskt ointresserad och utgår från det sunda förnuft jag blivit uppfostrad med. Eftersom jag driver hemsidan Restaurangbransch.se fanns det en möjlighet för mig att göra mitt Öppna Brev till Regeringen officiellt, och det har lästs av 4321 personer i skrivande stund. Därför erbjuder Restaurangbransch.se krögare och företagare att publicera deras egna Öppna Brev till Regeringen online.

För mig har det ändå gått bra. Efter att jag blev arbetslös i mitten av november har jag kommit in på en kompetenshöjande utbildning på 1,5 år med en chans att ta ett steg framåt – uppåt i min karriär. Möjligheten att studera i Sverige är fantastisk. Jag är lyckligt lottad.

När jag skrev mitt öppna brev den 13:e december visste jag om att en vän och fd kollega fått sätta sin dröm i konkurs tidigare i år. Dagen efter att jag publicerade det öppna brevet ringer en fd chef upp och säger att han lämnat in konkursansökan samma dag. Samtidigt berättar han att ytterligare en vän och fd kollega redan gjort en konkurs. Tre duktiga branschmänniskor. Bara i min bekantskapskrets.

Just nu hör jag orden ”konkurs” och ”arbetslös” alldeles för ofta för att tro att stödpaket är den enda lösningen men de stödpaket som redan finns måste betalas ut nu. Eller allra helst igår.

Det finns många duktiga företrädare för branscherna och dess anställda som jobbar hårt nu för att ta fram förslag på olika modeller av stöd, lösningar på hur vi ska försöka rädda näringslivet, säkra jobben, mota bort folks psykiska och fysiska ohälsa som redan börjat gro och samtidigt bibehålla en stark samhällsekonomi efter Pandemin. Det finns många sådana människor i gruppen på Facebook också som vägrar att sluta kämpa mot Corona och för Restaurangbranschen.

Personligen; hur jag än vrider och vänder på situationen så hamnar den alltid i händerna på vår Regering. Och i ett enda krav.

Jag kräver; som svensk medborgare, att Regeringen tar ansvar för sitt eget handlande och har en plan för de konsekvenser deras restriktioner och uppmaningar för med sig. Restaurangbranschen och Besöksnäringen samverkar med en lång rad andra branscher. Drar man undan mattan för vilken bransch som helst av dessa så påverkar det alla. Vi har rätt att veta hur Regeringen kom fram till sina beslut som sänker en hel bransch och på vilka grunder av fakta. Vi har rätt att kräva att de tar ansvar för konsekvenserna och med stöd som verkligen gör skillnad, hjälper näringslivet upp på fötter igen. En kedjereaktion har redan startat med konkurser, arbetslöshet och ett hot mot folkhälsan för att inte tala om vilka konsekvenser det kan få på en framtida stark och fungerande samhällsekonomi. När ska Regeringen vakna upp och inse denna enkla, sanna, verklighet? När ”ladorna” ekar tomma? Regeringen måste sluta gömma sig bakom tomma uttalanden som ”vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, för vi ser och hör vad Regeringen gör. All makt utgår från folket men det är Regeringen som styr Riket och har det yttersta ansvaret. Det står till och med i Sveriges Grundlag.

Fredrik Goldhahn
Restaurangbransch.se

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy