Bokföring

Inget är väl mer tråkigt för små- eller medelstorföretagaren än bokföring. En arbetsuppgift som måste göras enligt lag och är tidskostsamt. Vad många inte vet är att denna arbetsuppgift som skapades i Italien under 1400-talet har fortfarande samma syfte idag:

”Systematisera information för att kunna ta rätta beslut för framtiden”.

Alla våra handlingar är efter beslut som påverkar oss ekonomiskt, antigen positivt (vinst) eller negativt (förlust). Därav är det viktigt att de handlingar som vi gjort blir på ett systematiskt sätt samlat för att användas i framtiden. Vi samlar informationen, systematiserar och för de in i en bok, dvs. bokför.

Med den samlade informationen, bokföringen, kan vi mäta våra ekonomiska aktiviteter; t.ex. hur mycket vi har sålt och hur mycket vi har köpt. Har vi sålt mer än vi köpt är vi i vinst. Har vi köpt mer än sålt är vi i förlust. Båda utfallen ger oss möjligheterna att analysera och förbättra våra beslut, vilket i slutändan resulterar i vinst.

Bolagets balansrapport (BR) och resultatrapport (RR) samt enkla nyckeltal ger oss en bild hur bolaget mår och från den sammanställningen kan vi göra prognoser hur framtiden kan se ut för oss i olika situationer, t.ex. hur vi kan bli påverkade av kriget i Ukraina (ökning av råvarupriser), är vi beredda om en ny pandemi kommer till Sverige (minskning av gäster i restaurangen) eller om inflationen ökar och arbetslöshetens minskar.

Den tråkiga arbetsuppgiften som skapades under 1400-talet är grundstenen i ditt bolag. Grundstenen kommer hjälpa dig att göra rätt beslut så ditt bolag alltid resulterar i vinst.

Krogarnas redovisning är specificerade inom det här och vi ser mer än gärna till att hjälpa dig som önskar hjälpen, tveka inte på att kontakta oss redan idag! Läs mer om vår tjänst här!

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy