Isabella Morrone är en av Sveriges mest framgångsrika krögare. Hon har många års erfarenhet bakom sig och har jobbat för stora krögare både i Sverige och utomlands. Det går inte att undgå att hon brinner för den italienska matlagningen och det italienska köket. Vi har intervjuat Isabella Morrone för att få reda på mer om henne, hur hon samlar inspiration, hur hon har hanterat misslyckanden och mycket mer.

Berätta lite om dig själv?

”Jag är född och uppvuxen i Stockholm men jag har även bott i Venedig i Italien under några år som barn då min pappa arbetade där. I dagsläget bor och jobbar jag på Österlen i Skåne. Nu är jag 31 år gammal och har varit verksam i branschen i cirka tretton år. Jag har alltid tyckt om att laga mat. När det var dags att välja gymnasium i tonåren var det för mig ett naturligt val att välja hotell- och restauranginriktningen. Ju längre tiden gick under min gymnasietid, desto mer kände jag att det var kockyrket jag ville satsa på. Jag minns att första gången jag kom in i ett restaurangkök kände jag direkt att ”det är det här vill jag arbeta med”.

Vad är ditt främsta framgångstips för att lyckas inom restaurangvärlden?

”För att lyckas inom restaurangvärlden tror jag att man måste ha mycket tålamod. Jag tror också att det är viktigt att hålla sig stark och tror på det man vill göra. Det är viktigt att hålla ut och veta varför man gör det man gör, speciellt med dessa yrken där man jobbar extremt mycket och satsar hårt. Det är lätt att man går vilse och tappar bort sig själv på vägen. Ytterligare en sak jag tycker är viktig är att ha social kompetens och kunna arbeta nära andra människor. För att lyckas i branschen måste man vara en team player och ha tålamod med personer runt omkring en.”

Vad är det som inspirerar dig i ditt arbetet?

”Det som inspirerar mig generellt i livet är till stor del resor. När jag är ute och reser ser jag vad andra människor gör och vad jag själv skulle kunna göra. Det är lätt att kunna upptäcka något nytt som de gör och som vi svenskar inte gjort än. När jag är iväg behöver jag inte gå ut och äta på någon speciell restaurang för att bli inspirerad, endast platsen och råvarorna som finns där kan vara tillräcklig inspiration för mig.”

Vad är du mest stolt över?

”Jag är stolt över att jag är så pass ung och har tagit mig hit där jag är i dag. Jag har ett eget varumärke där jag är helt självständig och oberoende av någon annan, det är jag stolt över.”

Vad är ditt största professionella misslyckande?

”Misslyckanden hör till och det är så man lär sig. Vi är alla människor och gör bort oss då och då och misslyckas ibland, oavsett yrke. Gör man bort sig och inser sina misstag är det en förutsättning för att bli ännu bättre. Som ung kan jag tycka att jag var lite väl kaxig vilket jag nu i efterhand önskar att jag inte varit, eller att jag åtminstone dämpat ner mig själv lite grann. I dag kan jag tycka att det är charmigt att träffa unga personer, framför allt tjejer i den här branschen, som är framåt och tror på sig själva, det är något jag vill hylla.”

Vad har du för tips till någon som vill öppna restaurang?

”Jag tror att man ska tänka på att inte slå på för stort när man öppnar en restaurang. Allt kostar väldigt mycket pengar i början, även småsaker och det kan vara svårt att anställa personal då även det kostar. En bra idé kan vara att hitta en partner som man litar på och kan öppna restaurangen tillsammans med. Man bör inse att man måste vara självständig och göra det man själv tycker om och tror på och inte på det som andra människor tycker eller vill. Du ska kunna stå för att det här är min mat och mitt koncept. Det är något jag tycker håller hela vägen.”

Har du någon förebild?

”Jag har ingen direkt förebild i restaurangbranschen men däremot tycker jag att tävlingsryttare inom dressyren inspirerar mig väldigt mycket genom sitt sätt att hålla fokus. Även andra idrottsmän och idrottskvinnor är duktiga på just det vilket gör mig inspirerad.”

Hur tror du att framtiden ser ut för branschen?

”Det är väldigt svårt att säga men jag tycker att Stockholms restaurangvärld utvecklas hela tiden och jag skulle vilja se en större utveckling i resten av Sverige också. Jag var uppe i Umeå nyligen och personligen tycker jag att den staden har utvecklats väldigt mycket kulinariskt. De har nu en ny väldigt bra delikatessbutik där de hade allt vad jag själv skulle behöva och vilja ha när jag själv lagar mat. Jag hoppas och tror att restaurangbranschen i hela Sverige kommer att utvecklas i framtiden.”

Har du någon favoritrestaurang?

”I Sverige har jag ingen favoritrestaurang, det skulle i så fall vara hemma hos mig i mitt egna kök. Jag älskar att laga mat hemma. Innan har jag jobbat väldigt mycket men nu har jag äntligen fått mer tid till att vara hemma med min sambo och laga god mat och dricka utsökta viner som vi samlat på oss under åren. Jag har hellre en mysig middag hemma än att gå ut och äta på restaurang.
Många restauranger ändras hela tiden och en restaurang som jag tyckte var bra för några år sedan kanske inte är lika bra idag. Hakkasan i Dubai tycker jag är värt ett besök. Även Tennstopet i Stockholm tycker jag är bra, jag gillar när mat är enkelt.”

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy