Pontus Frithiof är 44 år gammal och driver idag en mängd framgångsrika restauranger där dessa går under samlingsnamnet Pontus Group. Under åren har han bland annat fått utmärkelser som årets krögare, Dagens Industris utmärkelse som ”Årets Krog” och han har även vunnit Gastronomiska Akademins Guldmedalj.
Hans restauranger kan man hitta runt om i hela Stockholm och går under kända namn som Atelier 23, Pontus in the park och Tidningshuset by Pontus för att nämna några få.

Berätta lite om dig själv?

Jag heter Pontus Frithiof, är kock, krögare, entreprenör och har arbetat i restaurangnäringen sedan jag var 16 år gammal. Jag brinner för mat, service, människor och utveckling. Jag är 44 år gammal och driver det som kallas för Pontus Group, som hittas under portalen pontusfrithiof.com

Hur länge har du arbetat i branschen?

Jag började arbeta i branschen när jag var 16 år gammal och har sedan dess aldrig lämnat. Jag har jobbat på många olika ställen i många olika roller och nu sedan 1999 som egenföretagare.

Vad är ditt främsta framgångstips för att lyckas inom restaurangvärlden?

Mina främsta framgångstips för att lyckas i restaurangvärlden är målmedvetenhet, långsiktighet samt att tro på sig själv och sina idéer. Sedan är det självklart också jätteviktigt att ta hand om sin personal och sina anställda.

Vad anser du är branschens största utmaning?

Det är helt klart en fråga om personal. Bristen på personal både är och kommer vara branschens i särklass största utmaning.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

Det är människor som jag har runt mig som bär på mycket kunskap och erfarenhet. Sedan är det också förmånen att få dela med sig av egen erfarenhet till andra som gör att jag blir inspirerad i att arbeta med det jag gör.

Vad är du mest stolt över?

Svårt att välja något specifikt. Jag har gjort så många saker från 1999. Gastronomiska Akademins Guldmedalj är naturligtvis något som jag är stolt över liksom vår kokbok Pontus by the Book. Sedan är jag naturligtvis också stolt över min familj.

Vad är ditt största professionella misslyckande?

Även här är listan lång. Jag har varit väldigt blåögd i många situationer. Litat mer på andra än mig själv och mycket har kostat mig blod, svett och en hel del pengar. Samtidigt har lärdomarna gett mig mycket och känslan att klara av en rejäl motgång och lyckas vända den är för mig något som ger mer än en framgångsrik verksamhet från start.

Vad har du för tips till någon som vill öppna restaurang?

Man bör fundera både en och två gånger innan man tar det beslutet. Se sedan till att ha en bra affärsidé. Se till att ha stöttning av dom kompetenser du själv inte har. Många tror att det bara räcker med att kunna laga mat vilket inte alls stämmer då det är minst lika viktigt med andra aspekter som att ha koll på sin ekonomi, både intäkter och utgifter. Ett sista tips: glöm inte att det alltid tar längre tid än vad man tror innan man blir framgångsrik.

Har du en förebild?

Hur många som helst men fem stycken specifikt som jag ser upp lite extra till. Jan Hugo Stenbeck som jag anser vara Sveriges kanske genom tidernas största entreprenör. Jag har haft förmånen att få jobba nära honom i ett par år och därav få ta del av både hans tankar och filosofier. Hans sommarprat i P1 är fortfarande bland de mest intressanta att lyssna på och som jag har hört.
Sven Hagströmer är en oerhört mångfacetterad och klok person som bidragit med mycket gott till mina verksamheter genom åren. Efter ett möte med Sven kommer man alltid ut lite klokare.
Melker Andersson som jag anser vara Sveriges i särklass skickligaste konceptskapare. Den enda person jag träffat som både gjort stjärnkrog och hamburgerkedja. Han är driven, kreativ och dessutom ekonomiskt väldigt framgångsrik.
De två sistnämnda är den kända krögaren Alain Ducasse och sedan även Erik Lallerstedt som den mest generösa person jag träffat. Han har lärt mig mer om restaurang och om människor än någon annan gjort. Dessutom har han ett stort hjärta och lika tråkig humor som jag själv.

Hur tror du att framtian ser ut för branschen?

Bortsett från översta toppskiktet så kommer bristen på personal verkligen förändra mycket tror jag. Man kommer att jobba mer konceptualiserat. Vi kommer behöva ta in personal från andra länder. Just nu har vi en god ekonomi i Sverige och räntan är låg, om detta ändras så tror jag vi kommer få se tämligen stora problem i branschen. Dock finns många ljusglimtar också. Vi är oerhört skickliga på nya krogar och koncept där Sverige är ett bra turistland och vi är långt framme på många plan.

Vilken är din favorit restaurang i världen?

Zuma i London, Kong Hans Kaelder i Köpenhamn och Le Comptoir du Marché i Nice är mina tre favoriter. Enastående jämnhet i kvalitén är idag det som imponerar mest av allt på mig. Där dessa tre lyckats!

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy