Nu i juletider härjar viruset Noro, mer känt som vinterkräksjukan, runt om i landet. Det är även nu som julmatsbufféerna dukas fram i landets alla hörn. Smittorisken för magsjuka ökar då markant och det finns vissa viktiga förhållningsregler som man bör tänka på. Om dessa informerar smittskyddssamordnare Mats Lindblad, ”Tvätta alltid händerna innan du befattar dig med mat, och laga aldrig mat till andra när du är sjuk. Låt inte heller mat man tar i, som ägg, skinka och kalla revbensspjäll, stå framme för länge”, säger han.

Det gäller därför att du som krögare vet att din personal har kunskap om vad som gäller vid hantering av livsmedel. Hur man ska handskas med kall och varm mat är också viktiga aspekter i juletider. För att hjälpa dig som krögare har vi en kurs i livsmedelshygien – Grundkurs i Livsmedelshygien.

Här nedan kommer några snabba enkla tips som du kan använda redan idag:

  • Laga inte mat till andra om du är eller nyss har varit magsjuk.
  • Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat och direkt när du har hanterat rått kött och kyckling.
  • Diska skärbrädor och köksredskap ordentligt mellan olika råvaror. Det är speciellt viktigt att skilja rått kött och kyckling från mat som är färdig att ätas.
  • Genomstek köttbullarna, liksom kött av fågel och gris.
  • Kyl ner tillagad julmat som inte ska ätas med detsamma. Små mängder mat kan ställas i kylskåpet direkt, större mängder bör först kylas ner, till exempel i ett vattenbad eller utomhus kalla vinterdagar.
  • Ta inte fram mer mat till julbordet än vad du tror ska gå åt. Mat som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Ät inte nötter eller torkade frukter som ser skrumpna, missfärgade och dåliga ut eller som luktar och smakar konstigt eftersom de kan innehålla mögelgifter. Dela gärna på nötter, som kan vara fina på utsidan men se missfärgade ut på insidan.

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy