Krogarna.se är sannolikt det konsultbolag som hjälpt flest krögare i Sverige att komma igång med sin restaurangverksamhet med serveringstillstånd. Vi vill nu se att dem seriösa företagarna och krögarna får vara kvar på marknaden och fortsätta förgylla vår vardag samt ge oss fantastiska upplevelser.

Kända namn i branschen som Vimal Kovic, Pontus Frithiof, Johan Jureskog, Filip Fastén, Daniel Crespi med flera har alla förklarat i media behovet av fler åtgärder från samhället och regeringen för att restaurangbranschen ska överleva denna kris.

Stödpaketet som hittills lagts fram av regeringen har ingen större inverkan, enligt många krögare och mig. Att företagen ska kunna ansöka om anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter och preliminärskatt på lön och moms med en ränta på 6,6% skjuter bara på tiden för en eventuell konkurs, det sämsta regeringen kan göra är att sätta företagen i större skuld.

Att korttidspermittera sin personal och spara upp till ca 50% av personalkostnaderna är inte tillräcklig hjälp när verksamheten kanske tappat ca 80% av sin omsättning eller i vissa fall 100%. Då är det troligtvis företagsekonomiskt bättre att säga upp hela personalstyrkan, som bland annat Avenyfamiljen gjort, för att sedan förhoppningsvis kunna återanställa dessa personer när krisen är över. Det kanske till och med kan vara bättre (för de anställda) än att företaget ska betala personalkostnader (trots korttidspermittering), sätta sig i nya skulder för att ha råd med alla kostnader när intäkterna är minimala, vilket sedan kan leda till en konkurs och därmed på lång sikt finns inga arbetstillfällen i det bolaget kvar.

För de minsta bolagen, till exempel enskilda firmorna, där familjemedlemmar ofta arbetar tillsammans gäller, i skrivande stund, inte ens reglerna kring korttidspermittering. Det är enligt min mening denna grupp som detta stöd skulle kunna vara till störst hjälp för.

Att Riksbanken säger att 500 miljarder kronor ska gå till bankerna för att dem i sin tur ska låna ut till företag i kris hjälper inte, bankerna kommer inte låna ut pengar till företag i kris. Vi har flera kunder som fått nej från banken i dessa tider.

Förslaget som Moderaterna lagt fram om till exempel slopad arbetsgivaravgift april och maj samt lånegaranti för små och medelstora företag är åtgärder som börjar kännas rätt, men dem måste ske nu! Idag ska lönerna betalas!

Vi har senaste veckan fått besked från en del kunder/krögare att de är tvungna att lägga ner sina verksamheter, vissa till och med innan de fått chans att komma igång. En del verksamheter har inte funnits så länge att deras anställda kan få hjälp med korttidspermittering, vilket skulle kunna vara till liten hjälp om verksamheten har en viss omsättning.

Vi förstår att regeringen inte kan rädda alla företagare och anställda därför gäller det att vi alla gör vårt bästa för att hjälpa till. Hyresvärdar måste förstå att dem ska sänka hyrorna, åtminstone för en period, ni som fortfarande har jobb/lön måste fortsätta att köpa lunch/middag på restaurangerna, regeringen måste göra mer för företagarna, kanske helt avstå skattepengar en period.

Vi är dock övertygade om att vi kommer att ha ett Sverige efter Coronakrisen, men vi vill ha den med samma kvalité av restauranger som finns/fanns igår. Utöver förhoppning om att bättre stöd kommer från regeringen ger vi här tips om vad krögaren själv kan göra.

  • Se över din verksamhetsplan. Hur kommer ni vidare efter Coronakrisen? Ska ni ha större uteservering? Take away? Planera för events efter Coronakrisen?
  • Permittering eller varsla? Ni som kan, använd er av korttidspermittering.
  • Prata med långivare. Kan ni skjuta på amorteringar, lägre räntor?
  • För dialog med hyresvärden. Möjlighet till hyresfria månader eller hyressänkningar en period? Hyresvärden kan ha svårt att hitta nya hyresgäster i dessa kristider.
  • Prata med leverantörer för att få rabatt/erbjudande inför uppstarten efter Coronakrisen.

Det går att få hjälp bara man vågar fråga efter den!

Våra tankar går till alla företagare där ute och nu är det dags att visa ert jävla anamma, var med i debatten, var kreativa och försök hitta lösningar. Vissa kan vara tvungna att lägga ner men kommer garanterat att ta sig upp igen på ett eller annat sätt! Vi ser fram emot att hjälpa er alla ambitiösa krögare där ute med era livsverk både nu och efter Coronakrisen! Vi på krogarna.se vill att alla krögare ska ha råd att betala ut lönerna till alla anställda, även till företagsägaren själv!

Kämpa!

Mattias Högstedt, VD och grundare av Krogarna.se

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy