Visste du att om rätt vald musik spelas på restaurangen så ökar chanserna till att gästerna tar en dessert till hamburgaren? Detta visar en studie från Handelns utredningsinstitut, HUI. I studien framgår också att det är möjligt att öka försäljning med hela nio procent om rätt typ av musik spelas på restaurangen, musiken ska då vara anpassad efter restaurangens koncept. 

Vad säger undersökningen?

Det är i den största undersökningen som gjorts hittills som forskarna på HUI kommit fram till att en ökad försäljning på restaurangen faktiskt är möjlig om rätt musik spelas. De svenska forskarna har testat sambandet mellan olika musiklistor och folks benägenhet att köpa mer. I undersökningen valde man att spela utvald musik på 16 olika restauranger i samma kedja i olika delar av landet vid olika tidpunkter. Resultatet som visade sig av undersökningen var enastående, totalförsäljningen ökade med hela nio procent och försäljningen av desserter och milkshakes med femton procent. Nyckeln till framgången var då känt, mer okända låtar spelades i en mix och som således också var varumärkes anpassad efter restaurangen. Vad som händer omedvetet med oss människor är att vi väljer att stanna längre och handlar mer när vi uppfattar vad som är ”rätt” musik spelas i högtalarna.

Hur ska man tänka?

Det kan vara svårt att tillfredsställa en hel restaurang som är full med gäster där alla ska attraheras av samma typ av musik. Viktigt att tänka på är att musiken måste stämma överens med restaurangens id och de värdeord restaurangen står för. Det är ett samspel mellan diverse faktorer som interiör, belysning, bra service med mera, där en helhet som ska gå ihop som ett koncept. Är det en toppmodern restaurang med mat och inredningen i vår tids aspekt, är en låt från Rolling Stones givetvis inte aktuellt. Återigen, det gäller att anpassa musiken efter restaurangens varumärke och image för att allt ska gå hand i hand. .

Det viktiga att komma ihåg i allt detta, spela rätt musik eller ingen alls. Undersökningen som gjordes av HUI visade också att det är bättre att strunta i musiken helt än att spela fel låtar. Spelas fel musik kan det få motsatt effekt och istället minska försäljningen. Så kom ihåg: spela rätt musik eller låt högtalarna förbli avstängda!

Källa: Di.se och SVT.se

 

 

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy