Att restauranger, caféer, barer etc. följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter för att begränsa spridningen av Covid-19 är ett krav för att få fortsätta bedriva verksamhet. Smittskyddsläkare kan i samrådan med kommunen ta beslut om att stänga ned de verksamheter som inte följer föreskriften. Flera restauranger i Stockholm har tvingats stänga då föreskrifterna inte följts.
Vi på Krogarna.se har satt ihop en kort checklista för att du enkelt ska kunna kontrollera att din verksamhet följer föreskriften.
- När gästerna anländer kan det vara lämpligt att till exempel hovmästaren påminner gästerna om att barservering inte är tillåtet, mingel i lokalen får inte ske samt att avstånd måste hållas från andra gäster.
- Se till att det är längre avstånd mellan borden.
- Tvätta av ytor som många gäster tar på. Till exempel dörrhandtag, kortmaskiner, menyer etc.
- Ingen barservering får ske. All förtäring ska ske sittandes.
- Sätt upp skyltar som uppmanar gäster att hålla avstånd.
- Inför rutiner för hur personalen ska kunna se till att gäster håller avstånd från varandra.
- Säkerställ att det alltid finns tvål och gärna engångshanddukar samt handsprit på toaletterna.
- Informera alla i personalen att de inte får arbeta om de känner symptom som skulle kunna vara coronaviruset.
- Tänk på att samma regler gäller inomhus såväl som utomhus.
Länk till Folkhälsomyndighetens föreskrift.