Marknadsföring av alkohol är strikt reglerat. Enligt svensk alkohollagstiftning får marknadsföring av alkohol inte vara uppsökande eller uppfatta som påträngande eller uppmana till bruk av alkohol. Framställning i bild via en kommersiell annons får endast omfatta en återgivning av varan eller råvaror som ingår i varan, enstaka förpackningar eller varumärke.

De som klassas som alkoholdryck är drycker med en alkoholhalt över 2,25 volymprocent. Bestämmelserna om dessa drycker finns i kapitel 7 i alkohollagen. När du marknadsför alkoholhaltiga drycker ska du alltid iaktta särskild måttfullhet. Detta innebär att marknadsföringen inte får vara uppsökande, påträngande eller uppmana till konsumtion. Måttfullheten gäller för hur marknadsföringen är utformad, var den finns och hur den kommuniceras.

Vad får man inte göra?

Marknadsföringen ska inte kopplas till miljöer eller tillfällen då alkohol inte ska brukas. Som exempelvis i trafiken, sportevenemang eller på arbetet. Du får inte heller ge intryck av att alkohol förbättrar fysisk eller psykisk förmåga, prestation eller framgång. Dessutom får man inte heller påstå att ensamhet- eller tristessproblem kan lösas med hjälp av alkohol utan allt ska besvarar med fakta.

Förbud mot marknadsföring till ungdomar och barn

Man får inte rikta marknadsföringen mot barn eller ungdomar som är under 25 år. För att inte nämna får man inte heller attrahera barn eller ungdomar genom att till exempel ha leksaker i reklamen. Viktigt att även marknadsföringen inte sker på platser där majoriteten är barn och ungdomar, varken på fysiska eller digitala platser.

Får man marknadsföra alkohol i Sverige?

Ja, men med vissa begräsningar.

Bland annat att marknadsföringen inte får vara uppsökande, påträngande eller uppmana till bruk av alkohol. Ifall du vill sälja alkohol så måste du ha tillstånd för att få sälja och servera alkohol till allmänheten och till slutna sällskap. Servering av alkoholdrycker får ske mellan de klocka slag restaurangen har serveringstillstånd. Normaltiden är kl. 11:00-01:00. Efter serveringstidens slut får ingen servera alkohol och inom 30 minuter ska lokalen vara utrymd på gäster.

Är du en verksamhetsägare? Vill du känna dig trygg med att dina anställda har korrekta kunskaper i alkohollagen? Eller vill du som enskild person bygga på dina kunskaper gällande arbete på ett serveringsställe/restaurang? Då har vi den perfekta utbildningen för dig här.

Källa: https://www.konsumentverket.se/for-foretag/regler-per-omradebransch/och-gallande-foreskrifter/marknadsforing-av-alkohol/

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy