Nationaldagen, en dag vi firar vårt kära Sverige. Nationaldagen firas den 6 juni, som infaller på en söndag detta år. Den firades tidigare som ”svenska flaggans dag” och fick status som officiell nationaldag 1983. Innan detta var Sverige fram till dess ett av få länder i världen som saknade en officiell nationaldag.

Varför firas nationaldagen?

Varför Sveriges nationaldag är just den 6 juni och varför vi firar den är det nog många som inte riktigt vet. Det är två historiska händelser som gör att vi firar landet. För det första valdes Gustav Vasa till kung i Sverige den 6 juni 1523. I samband med det blev Sverige ett självständigt land. Förut brukade man fira nationaldagen på stadion i Stockholm med militärparad m.m. men år 1963 flyttades firandet till Skansen där det fortfarande hålls än idag.

Hur brukar man fira det?

På caféerna serveras exempelvis läckra flaggprydda bakelser och tårtor samt i många kommuner håller man välkomstceremonier i stadshusen för nya svenska medborgare. I Stockholm sker det riktigt stora firandet på Skansen som sagt med flygverkstad, ansiktsmålning och andra trevliga aktiviteter för familjer och alla andra. På kvällen är kungafamiljen hedersgäster när det stora tv-sända firandet på scenen sker tillsammans med flera artister.

Är nationaldagen en röd dag?

Den svenska nationaldagen blev en officiell heldag 2005 och ersatte därmed annandag pingst som tidigare var heldag. När heldagen infaller på en lördag eller söndag kan det vara så att den som är anställd kompenseras med en annan ledig dag, till fredagen före 6 juni eller måndagen efter. Ibland kan det bli en valfri dag under året.

Hur firar du den svenska nationaldagen?

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy