Pacta sunt servanda – Avtal skall hållas

Ett av företagens ekonomiska grunder och en viktig del i redovisningen är avtal. Avtal mellan kunder förmedlar omsättning, avtal mellan leverantörer ger oss varor för att skapa utbud och avtal med anställda ger oss sysselsättning så utbudet levereras till kund. Kunden levererar likvida medel för att vi ska kunna betala leverantörer och anställda.
Den svenska avtalslagen är från 1915 och är basen till alla avtal i Sverige, muntligt eller skriftligt. Därav är det viktigt för varje bokförare och redovisningskonsult att vi har väldigt god kännedom om alla avtal som man kommit överens om. Främst för att det ska bli korrekt bokfört (t.ex. att inköpspriserna på leverantörsfakturan stämmer överens med avtalet mellan krögaren och leverantören) och att man får en korrekt budget för framtiden (t.ex. att fasta kostnader som hyran är korrekt indexbaserad).

Du vet väl att vissa avtal är ogiltiga vid muntlig överenskommelse?

Avtalstolkning kan ibland vara svårt. Då det brukar vara skrivet på juridisk svenska. Blir det en tvist om avtalstolkning kan det kosta dyrt med advokater i domstol. Det är därför väldigt viktigt att krögarna har kännedom över vilka risker ett avtal kan föra med sig och hur avtalet kan påverka bolaget positivt/ negativt.
Ha med i din check-lista/rutin att varje år:
– Stämma av dina anställningsavtal med budgeten och prognosen.
– Stämma av hyresavtalet om det inte är dags att omförhandla hyran.
– Stämma av försäkringsavtalet så du är rätt försäkrad vid olycksfall.
Ta en extra titt på dina avtal och analysera bokföringen. Kanske finns det åtgärder som kan fixas för att du ska kunna få högre vinst?
Har du frågor och funderingar eller helt enkelt vill ha hjälp, kontakta Krogarnas redovisning idag!

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy