• Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Logga in
0
Inga produkter i varukorgen.
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg

Säkert julbord

  • Hem
  • / Nyheter
  • / Säkert julbord
  • Mattias Högstedt
  • november 18, 2020
  • 11:18 f m

Säkert julbord

Vi befinner oss i en pandemi med allt vad det innebär. Att julen år 2020 kommer se annorlunda ut mot andra jular är vi nog alla överens om. Något som vi inte behöver tumma på däremot är smakerna av julmaten som många av oss längtat efter länge. Hur ska restaurangerna tänka och gå tillväga för att gästerna fortfarande ska våga avnjuta ett klassiskt julbord och känna sig trygga på plats?

Kombination av buffé och bordsservering för att undvika trängsel
Kanske går det att styra om så att alla rätter serveras à la carte vid bordet? Eller går det att ha vissa rätter som bordsservering? Till exempel kan alla kalla rätter serveras vid bordet men att det är varmmatsbuffé.

Enligt Livsmedelsverket är det inte maten i sig eller serveringsbesticken som sprider smittan. Det som bidrar till smittspridningen är om det finns smittade gäster eller anställda i lokalen och det uppstår trängsel samt om människor är nära varandra.

Portionsformar och uppskuren mat
Många rätter på julbordet går att ha i portionsformar. Det går snabbare för gästerna att ta portionsformar från buffén än att ta från t.ex. en stor gratäng. Några rätter som lämpar sig att ha i portionsformar är, Jansons frestelse och efterrätter. Skär upp det som går i köket så att gästen slipper skära själv, det kan till exempel vara julskinkan, brödet, ostar etc. Att skära mat tar tid för gäster och trängsel samt kö uppstår. Se till att ha allt som går färdiguppskuret.

Utökade hygienrutiner
Flera restauranger har nu börjat ta febern på gäster och anställda för att de ska få komma in i lokalen. Smart tycker vi då feber kan vara ett symptom på covid-19. Viktigt att poängtera till gäster och anställda är att ingen med minsta symptom på corona släpps in i lokalen. Se till att alla gäster tar handsprit innan de går in i lokalen. Erbjud plasthandskar och munskydd om någon gäst eller anställd vill ha. Torka av kontaktytor regelbundet. Ha handsprit i början av buffén. Pappershanddukar på toaletterna. Listan på hygienrutiner går att göra lång!

Slopa traditionella sittningstider
Restauranger har normalt sittningstider vid julbord. För att undvika trängsel i entrén, garderoben och vid buffén kan det vara lämplig att inte ha sittningstider för att alla gäster inte ska komma och gå samtidigt.

Slopa avbokningspolicyn
Många restauranger väljer nu att inte ta någon avgift vid sena avbokningar om en gäst är sjuk. Detta borde vara en självklarhet i virustider, sjuka gäster ska stanna hemma.

Marknadsför de åtgärder ni vidtagit för att kunna erbjuda ett säkert julfirande
Gäster vill på förhand veta vilka åtgärder restaurangen vidtagit för att begränsa smittspridningen. På hemsidan, i bokningsbekräftelsen, sociala medier etc. marknadsför vad just ni gör för att begränsa smittspridningen.

Julbord på take away
Riskgrupper och de som inte vågar ta sig till er restaurang kanske fortfarande vill kunna avnjuta en julmåltid men på hemmaplan, erbjud ett komplett julbord på take away. Kanske kan ni erbjuda gratis hemleverans om man beställer för ett visst antal personer?

Utbilda personalen i hygien
Vad har ni för hygienrutiner på er anläggning? Kanske borde alla i personalen uppdatera sina kunskaper i hygien, inte minst i dessa tider. Krogarna.se erbjuder hygienutbildning som lämpar sig för alla i personalen som arbetar på ett serveringsställe. Du kan läsa mer om uppdateringskursen i hygien här

Dela det här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Table of Contents

Gå med i vårt nyhetsbrev

Andra läste även

Det perfekta julbordet

Driver du ett serveringsställe – se hit

Att redogöra pengarna för serveringstillstånd

Nya bestämmelser vid försäljning av e-cigaretter och e- vätskor med högre halter av nikotin

Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

kundtjanst@krogarna.se

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg

Copyright © 2023 – Alla rättigheter behållna -Krogarna.se

Facebook Linkedin Vimeo

För att dig bästa möjliga upplevelse av krogarna.se använder vi cookies.
Du kan läsa mer om vilka cookies det är eller stänga av dom i inställningar.

Krogarna
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på krogarna.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

Nödvändiga kakor

Om du fortsätter surfa på krogarna.se så samtycker du till att nödvändiga kakor används. Nödvändiga kakor används för att:

  • Spara dina önskade inställningar för just kakor.
  • Känna av om du är inloggad eller inte
  • För att du ska kunna lägga saker i kundvagnen i vår shop.
  • För att dölja de dialogrutor som du väljer att trycka bort.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Tredjepartskakor

Den här sidan använder Google Analytics för att kunna samla in information som antalet besökare på sidan och vilka blogginlägg som är populärast.

Om du låter den här kakan vara påslagen hjälper du oss förbättra innehållet på krogarna.se.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

Integritetspolicy

Du hittar mer information om vår integritetspolicy här.