Om försäljningen i ditt företag sker mot kontant- eller kortbetalning har du skyldigheten att registrera detta i ett kassaregister. Även andra former av elektroniska betalningar (tex betalningar via en app) är jämställda med kontokort så dessa omfattas också av reglerna. Anmälan om kassaregister görs via skatteverkets hemsida eller via deras telefontjänst.

Vad händer när du anmält ditt företag?

När du anmält kassaregister och kontrollenhet får du en bekräftelse. Sedan skickas ett registreringsbevis ut ca en månad efter anmälan har genomförts. Då får du även skyltar med identifikationsnummer för både kassaregistret och kontrollenheten. Skyltarna ska fästas synligt på varje enhet. Du kan börja använda registret så fort det är anmält, du behöver inte vänta på att skyltarna ska skickas ut.

Ändringar

Om förhållandena ändras i företaget måste det anmälas till Skatteverket inom två veckor. De ändrade förhållandena skulle kunna vara att du skaffat ytterligare kassaregister, byter ut det befintliga, säljer det eller att din verksamhet byter adress. Får du ut nya skyltar ska du fortfarande behålla de gamla eftersom att båda gäller.

Felanmälan

Om ni har några driftsavbrott eller störningar i systemet är det viktigt att ni anmäler dessa till Skatteverket. Om det är bestående driftsavbrott, dvs att det kräver reparation skall det anmälas omgående. Strömavbrott behöver dock inte anmälas. Vid ett driftavbrott skall man då fortsätta att registrera försäljningen. Om du fortsätter att sälja utan ett register så kan du få betala en kontrollavgift. Om problemet uppståt på grund av omständigheter som du ej kan kontrollera kan du helt eller delvis slippa avgiften. Detta bestämmer Skatteverket. Det är via felanmälan som Skatteverket får reda på att något inte står rätt till och kan utifrån det gör de en bedömning.

I filen nedan hittar du information om hur man registrerar ett nytt kassaregister.
SKV 614

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy