Stockholm kan stoltsera med flera restauranger som har belönats med Michelin-stjärnor. Tre av dem har lyckats med att få två stycken, och 2018 blev Frantzén den första någonsin i Stockholm att belönas med tre stycken. Utbudet av gourmetrestauranger i Stockholm är som sagt stort och smakäventyren står sig mycket väl i konkurrensen med vilken annan stad som helst i världen. En stjärnmarkering i Michelinguiden är en av de internationellt mest eftertraktade utmärkelserna i restaurangbranschen, och brukar åtföljas av mycket media uppmärksamhet. Om restaurangen inte håller nivån uppe kan den förlora en eller flera stjärnor, och detta brukar innebära ofta avskräck från besökarna.

Själva historien om Michelinguiden tog sin början år 1900. Då släppte bröderna André och Édouard Michelin en vägledning till bilister i Frankrike. I broschyren fanns det även en förteckning över restauranger, hotell och verkstäder längs de franska vägarna som utmärkte sig lite extra. Här nedanför tänkte vi ta upp några av dessa prisbelönta restauranger som erbjuder en otrolig matupplevelse.

Frantzén, Stockholm

En restaurang som befinner sig mitt i hjärtat av Stockholm. Den enda i Sverige som har inte 1 utan 3 Michelinstjärnor. Frantzén fick en första stjärna i Michelinguiden 2009. 2010 tilldelades den som en av fyra restauranger i Norden två stjärnor. Det finns endast 23 sittplatser och de flesta sitter vid en bardisk runt köket där den ena efter andra rätten tillagas. Tre vanliga bord finns även i restaurangen och slut finalen av rätterna presenteras vid dessa bord. Menyn här är betydligt dyrare, 3800 SEK per person exklusivt alkohol och andra drinkar.

Vollmers, Malmö

Restaurangen öppnades 2011 av bröderna Ebbe och Mats Vollmer. Målet var redan från början att skapa en av Sveriges bästa krogar. Restaurangen har plats för 20 sittande, och menyn består av säsongsbunda avsmakningsmenyer inom det nordiska köket. Krogen belönades med en stjärna i den prestigefyllda Guide Michelin 2015, och 2017 utökades antalet till två stycken. Detta är en av de få restaurangerna med flera stjärnor som befinner sig utanför Stockholm.

Oaxen krog, Stockhom

Denna restaurangen erbjuder nordiska smaker med lokala och etiskt producerade råvaror från Sverige. Själva krogen är vackert beläget vid Beckholmsbron på Djurgården i Stockholm och är omgiven av vatten. Oaxen Krog grundades 1994 av Magnus Ek och Agneta Green och var då belägen på ön Oaxen i Stockholms skärgård. 2011 slog de igen portarna och öppnande upp på nytt år 2013 på Djurgården. Förutom fantastisk mat har Oaxen Krog även en makalös arkitektur.

Sushi Sho, Stockholm

Den öppnade på våren 2014 av kocken Calle Ishizaki, som tidigare arbetat på Akki Sushi vid Medborgarplatsen. Restaurangen har sedan 2016 en stjärna i Guide Michelin. Inriktningen på denna restaurang är traditionell Tokyo-sushi, så kallad ”Edomae style” i form av avsmakningsmenyer. Restaurangen rymmer 16 sittande.

Sushi Sho serverar enbart en meny, Omakase+Tsumami, vilket betyder smårätter och nigirisushi. Alla gäster vid baren serveras samtidigt i sittningar – en servering i taget – direkt från kocken. Menyn varierar efter säsong och utbud, däremot kan den inte göras vegetarisk då den alltid innehåller fisk och skaldjur.

Har ni själva besökt några av dessa restauranger?

Källa: https://www.michelin.se/

Bildkälla: https://www.theworlds50best.com/the-list/21-30/Frantzen.html

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy