Det är inte bara möjligt att hitta en av de bättre matupplevelserna från kända svenska krögare och kockar i Sverige. Många av dem hittas även utomlands i städer som New York, London, Paris och Tokyo. Kanske kan det var värt ett besök nästa gång du besöker några av dessa städer? I guiden nedan listar vi fyra stycken svenskinfluerade restauranger du bör besöka runt om i världen.

Red Rooster – New York

Beläget i hjärtat av Harlem driver den svenska kocken Marcus Samuelsson den omtalade restaurangen Red Rooster. Där blandar han influenser och samlar inspiration från olika kulturer världen över. Restaurangen ska representera en positivt inverkan på grannskapets kulinariska landskap och samhälle i stort. Maten sägs vara något i särklass och servicen lika så. Restaurangen erbjuder allt från brunch till middag och många lokala besökare sägs besöka restaurangen och även turister söker sig hit för att smaka den friterade kycklingen och allt annat utsökt Samuelsson har att erbjuda. Restaurangen sägs även vara Hillary Clintons favorit. Red Rooster öppnade även upp portarna i London den 26 maj i år.
310 Lenox Ave, New York, USA

Hedone – London

Mikael Jönssons hyllas med fina recensioner för sin restaurang Hedone på Chiswick High Road i London. Från att till en  början enbart varit matbloggare till att i dag driva en topprestaurang är sällan skådat och det med utan tidigare erfarenhet från matlagning. När den lilla restaurangen öppnades spreds ryktena snabbt om det fantastiska maten via sociala medier. Restaurangen finns med på listan över världens 50 bästa restauranger 2016 och fick även en stjärna i Guide Michelin 2016.
301-303  Chiswick High Road, London, Storbritannien

Le Fumoir – Paris

Vid det världsberömda konstmuséet Louvren i Paris ligger restaurangen Le Fumoir där svensken Henrik Andersson jobbar som kökschef. Han ska av restaurangs blivit handplockad och personligen tillfrågad att jobba där. Under sina 22 år i Frankrike kan man säga att han vet ett och annat om det franska köket. Dock så hindrar det honom inte från att ta in svenska specialiteter på menyn och förutom matjessillen så finns även andra svenska delikatesser med. Det råder alltså ingen tvekan om att det är en svensk som bestämmer i köket.
6, rue de l’Amiral Coligny, 75001 Paris, Frankrike (Louvre / Place Vendôme)

Lilla Dalarna

Så långt bort från den svenska kulturen man kan komma hittas i Tokyo restaurangen Lilla Dalarna som på utsidan liknas vid en svensk gammal stuga. Här kan man avnjuta den typiskt svenska husmanskosten som köttbullar, lax, räkor och mycket mer och alltid tillsammans med en kaffe efter maten. Den lilla stugan är varmt inredd med traditionella tapeter och möbler. Restaurangen beskriver själv inredningen som att vara tagen ur en barnbok.
5-9-19 Roppongi, Minato, Tokyo Prefecture 106-0032, Japan

 

Källa: Redrooster.com, Svd.se, Hotellrevyn.se, Dalarna.jp
Bildkälla:  Nathan Dumlao on Unsplash

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy