Enligt ett experiment gjort av företaget Tork påverkas vi mer än vi tror av vilka färger som är i rummet. Hjärnaktiviteten blir annorlunda beroende på miljön. Varje testrum var inrett som en restaurang med en genomgående färg på väggar, möbler och porslin. Frågan är vad ska man välja för färg?

Resultat

Testet visade att vissa färger väckte olika humör och känslor. Rött är till exempel en färg som väcker mycket känslor och kreativitet medan blått är lugnande. Man kunde också se att i det vita rummet hade testpersonerna låg hjärnaktivitet, de tog inte in några särskilda intryck. Detta kan vara bra om man måste fokusera på mötet eller konversationen men inte särskilt lyckat för en sensationell smakupplevelse.

Catherine d’Hubert, på Tork i Europa säger att: 

”Gult gör att hjärnan går mot beta-området där fokus och problemlösning finns. Man får energi.” Hennes tips är att duka med gula detaljer eller blommor för att förstärka.

Grönt o andra sidan är en meditativ färg som ger ett avslappnat intryck och en lägre puls. Då varvar dina kunder ner och får ny energi.

Svart är en sofistikerad färg som passar bra på en elegant restaurang, men kanske inte så bra där fokus och problemlösning behövs eftersom att färgen inte ger utslag på beta som är centret för problemlösning och fokus.

Vad ska du välja?

Vilken färg du ska välja beror helt på vilken typ av restaurang du driver och vilken stämning du vill skapa. Vilka är dina gäster och vad söker de hos dig? Blått passar bra för en lugn familjerestaurang för frukost eller lunch men inte särskilt bra för den lyxiga kvällskrogen. Då är det smartare att välja en sofistikerad svart. Röd dukning och inredning passar bra för den romantiska middagen med många känslor. Vill du veta mer? Tork har ett mer detaljerat resultat här.

Bildkälla: StockSnap från Pixabay

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy