Att ha en lönsam verksamhet är ett gemensamt huvudmål för alla entreprenörer. Det kan i tanken ses som enkelt men desto svårare att utföra i praktiken. Definitionen av lönsamhet förenklat beskrivet är att intäkterna ska vara högre än kostnaderna där vinsten bör sättas i förhållande till företagets totala kapital. Här nedan ger vi 10 enkla knep som kan öka er restaurangs lönsamhet.

10 enkla knep för din restaurang

 • Uppdatera menyn kontinuerligt. Att ha en uppdaterad meny och en meny som följer årstiderna på året. Vissa maträtter passar bättre under sommarhalvåret och andra under vinterhalvåret.
 • Skapa en ”paradrätt.” Skapa en maträtt som är signifikativ för just din restaurang, och som gör det enkelt att skapa ett gott ryckte om både maträtten och restaurangen i sig.
 • Minska personalkostnaderna. Personalkostnaderna är en av det största kostnaderna för många företag. Se till att bemanna din restaurang rätt och efter behov.
 • Marknadsföring. Att marknadsföra sin verksamhet är en av de viktigaste punkterna, och då inte enbart via ett gott rykte. Genom att använda sig av sociala medier som den främsta marknadsföringskanalen når ni ut till många kunder samtidigt på ett billigt och snabbt sätt.
 • Take away meny. Bredda er försäljning och kundkrets. Alla är inte sugna på att sitta på restaurang för att äta restaurangmat. Se till att det finns en take away meny och en möjlighet för dessa kunder att även kunna beställa mat från restaurangmenyn.
 • Ta betalt för extra beställningar. Glöm inte att ta betalt för extrabeställningar som kunderna gör. Mer att dricka, extra bröd, extra sås. Det påverkar inte omsättningen på kort sikt men kan i långa loppet ses som onödigt svinn som resulterar i en negativ påverkan på omsättningen.
 • Minska råvarukostnaden. En av de andra stora kostnaderna för de flesta företag. Se till att beställa dina råvaror vid rätt tidpunkt och i rätt mängd.
 • Skaffa dig stamkunder. Återkommande kunder ger företaget en stabil kundkrets och ett säkrare intäktsflöde. Stamkunder står ofta för de största intäkterna i ett företag.
 • Tilltalande inredning. Valet av inredning har större inverkan på kunden än vad man kan tro. Genom en tilltalande och välkomnande inredning kommer inte bara trivseln hos kunden öka. Betalningsviljan kommer även göra detsamma.
 • Skapa ett gott rykte! Ett gott ryckte är det bästa sättet för ett företag att öka sin lönsamhet på. Rykten och rekommendationer sprids snabbt. Vem skulle inte testa att gå på en restaurang som en bekant rekommenderat?

En ökad lönsamhet ur ett företagsekonomiskt perspektiv

Listan gav 10 enkla knep och möjligheter till förbättringar för att öka lönsamheten på en restaurang. Mer övergripande och de grundläggande faktorerna för ett företag att öka lönsamheten ur ett företagsekonomiskt perspektiv delas in i två olika bitar: 1. Öka vinstmarginalen. Genom antingen ökade intäkter eller via kostnadsreduktion. 2. Ökning av kapitalomsättningshastigheten. Genom att öka intäkterna utan att binda mer kapital eller genom att minska det totala kapitalet. Två enkla och övergripande åtgärder för alla verksamheter.

Lycka till!

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

  Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy