Nu i våran tid äter vi mer och mer internationell än någonsin förut. Rätter från alla länder i världen finns nu att hitta i en restaurang nära dig. Vi på krogarna har samlat 10 av dessa nationalrätter som serveras lite mer än andra och är populära vart som i världen.

1. Tom yam gong, Thailand

Tom yum goong är en maträtt från centrala Thailand. Thailändsk mat ger i allmänhet inte bara en underbar smak utan innehåller även medicinska egenskaper i dess örtingredienser. Tom yum goong är ett av de bästa exemplen.

Detta thailändska mästerverk fylls med räkor, champinjoner, tomater, citrongräs, galangal och kaffirlimeblad, och fylls med kokosmjölk. Thai Tom Yum-soppa är en av de enklaste och snabbaste sopporna att göra när det kommer till en thailändsk maträtt och är en självklarhet att ha på menyn i en thailändsk restaurang.

2. Hamburgare, USA

Bröd, kött, sallad – svårare behöver det inte vara! Hamburgarens ursprung lär vara från Tyskland egentligen men det är inget tvivel om att den rätt som vi i dag förknippar med ordet utvecklades i USA, dit den kanske togs med av tyska migranter. På 1950-talet blev hamburgaren en del av ungdomskulturen då kedjor som McDonalds och Burger King började producera maträtten som ett ”fast food” koncept. Hamburgare är en sådan rätt som kan göras på hur många olika sätt som helst och är älskad av både stora och små.

3. Moules Frites, Belgien

Moules frites består av kokta musslor och friterad potatis och anses vara Belgiens nationalrätt. Det är en motsvarighet till den engelska rätten fish and chips. Ofta serveras den med tillbehör i separata kärl, där musslorna serveras i ett svart kärl. Musslorna kan ångkokas i lag med exempelvis vin, lök och kryddor. Den betraktas som en enkel rätt att tillaga och servera. Vanliga tillbehör är bröd, majonnäs och salt. Till rätten dricks vanligen vitt vin som är passande till skaldjur.

4. Gulasch, Ungern

Ungerns nationalrätt gulasch, återfinns i många utföranden och varianter och gillar man mustiga köttgrytor så bör det här vara en favorit. Grytan tillagas ofta på tre olika köttsorter, lamm, nöt och fläsk, om man ska vara klassisk men det är inte ovanligt att även det här varierar kraftigt beroende på vilket recept man går efter.

5. Paella, Spanien

Paellan tillreds i en panna. Den brukar vara 7 till 12 cm djup och rund med en diameter på minst 30 cm. Paella tillreds traditionellt över öppen eld, men idag används ofta gas som värmekälla. Paella är likställt med söndagsmiddag för många familjer i Valencia, Spanien. Man gör även stora paellor vid festligheter och bjudningar och då kommer de allra största paellakärlen till bruk. Rätten är praktisk då det går att göra i stora, välsmakande satser, variera smak och råvaror samt frysa in och äta vid senare tillfälle.

6. Raclette, Schweiz

Enligt legenden uppstod traditionen med raclette uppe i schweiziska alperna, när en herde råkade lägga sin ost för nära glöden. För att rädda den smältande osten skrapade han upp den på en skiva bröd – racletten var född (franskansracler betyder just att ”skrapa”).

Och det är schweizarna som anses absolut bäst på att tillverka denna läckerhet. Traditionellt äter man Raclette tillsammans med mandelpotatis och syltlök. Egentligen finns det inga begränsningar för vad du kan ha till denna rätt, alltifrån kokta grönsaker till kallskuret funkar toppen.

7. Pekinganka, Kina

Detta är en kinesisk maträtt som kommer från Peking i Kina. Pekinganka är en maträtt som är känd världen över och anses av många att vara Kinas nationalrätt. Maträtten är känd för sitt möra kött med tunt och krispigt skinn. Köttet skivas i bitar och är vanligt att servera tillsammans med pannkakor och en söt bönsås.

8. Pelmeni, Ryssland

Pelmeni är Rysslands nationalrätt och är älskad av både lokalbefolkningen och turister. Det är dumplings gjorda av tunn pastadeg och är fyllda med köttfärs. De kan serveras som de är, i smör eller i gräddfil, eller i en soppa. Enkelt men väldigt gott.

9. Bobotie, Sydafrika

Bobotie räknas som Sydafrikas nationalrätt. Det är en blandning av kött och frukt som serveras som en gratäng. Det finns flera variationer på den men vanligt är att den görs på köttfärs, ris, russin, frukt och en krämig röra ovanpå. Utseendemässigt påminner den om den grekiska moussakan. Till efterrätt serveras ofta malva pudding som är en typ av sockerkaka som äts varm med sylt och gärna glass till.

10. Moussaka, Grekland

Sist men inte minst har vi Moussaka som är Greklands nationalrätt. Olika delar av landet och nästan varje ö har sitt egna sätt att tillaga den. Den vanligaste ingrediensen är auberginer, även om potatis, squash eller kronärtskockor också kan användas.

Är någon utav dessa eran egna favorit?

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy