Idag har du som krögare möjlighet att uppgradera ditt serveringstillstånd och med det få servera alkoholdrycksliknande preparat. Om du inte känner till vad som gäller eller vad det är, så ska vi förklara lite närmre här nedan.

Vad är ett alkoholdrycksliknande preparat?

Det är helt enkelt ett alkoholhaltigt preparat som kan användas som berusningsmedel och jämställas med alkoholdrycker ur konsumtionssynpunkt. Ett exempel är glass med alkoholhalt och för att det ska räknas som en alkoholliknande produkt måste produkten innehålla mer än 2,25 volymprocent alkohol.

Uppgradering av serveringstillstånd

Ändringen som skett är att det utöver de fyra alkoholdryckerna (öl, vin, spritdryck och andra jästa alkoholdrycker) även finns alkoholdrycksliknande preparat som man kan få tillstånd för att servera.

Det är samma regler som för dryckerna, det vill säga att man inte får servera alkoholdrycksliknande preparat till någon som är underårig eller märkbart påverkad.

Vid bedömning om ett alkoholhaltigt preparat ska anses vara ett alkoholdrycksliknande preparat ska följande beaktas:

  1. preparatets sammansättning och smak,
  2. om det genom upptining, kylning, avskiljning av beståndsdelar eller tillförsel av vätska går att omvandla preparatet till en alkoholdryck, eller
  3. hur det marknadsförs

 

Behöver du hjälp eller har frågor angående alkoholdrycksliknande preparat så tveka inte på att kontakta oss på Krogarna.se!

 

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy