In pursuit of better – Skål för en pigg 175-åring

Mycket har hänt sedan 1847 då Carlsbergs grundare J.C Jacobsen tog sina första spadtag till sitt då lilla hantverksbryggeri i Valby, som på den tiden låg i utkanten av Köpenhamn. Carlsbergs grundare J.C Jacobsen var en riktig renässansman och visionär. Med fokus på innovation och forskning arbetade han hårt för att utveckla konsten att brygga öl.

1845 reste en ung dansk bryggare från Köpenhamn till München för att få tag på en speciell jäst för hans öl. Hans namn var J.C. Jacobsen och han skulle snart grunda Carlsberg. Idag känner de flesta till Carlsberg, men företagets historia som pionjärer inom bryggarkonsten är mindre känt. Carlsbergs upptäckter resulterade i revolutionerande byggning av lageröl och gjorde Carlsberg till frontfiguren för kvalitativ öl.

J.C. Jacobsen började brygga öl på sin bakgård, men efterfrågan blev snabbt högre, vilket innebar att ett större bryggeri behövdes. Han hittade den perfekta platsen strax utanför centrala Köpenhamn. För 175 år sedan, 1847, stod bryggeriet färdigt och han döpte det efter sin son Carl och det danska ordet för kulle, ”bjerg”. Med detta sagt så var Carlsberg grundat. Idag är platsen för det gamla bryggeriet en viktig del av Köpenhamns historia.

Carlsberglaboratoriet – in pursuit of better

Emil Hansen

Med J.C. Jacobsens etablering av Carlsberglaboratoriet år 1875 markerade Carlsbergs engagemang och nyfikenhet på att brygga det förmodligen bästa ölet i världen. Laboratoriet spelade en mycket stor roll för utvecklingen av öl. Det var på Carlsbergs forskningslaboratorium som Emil Christian Hansen lyckades att renodla öljäst år 1883, vilket är grunden för all modern ölbryggning. Det var även på forskningslaboratoriet som Sören Sörensen uppfann PH-skalan år 1909. Laboratoriet fortsätter än idag att hitta nya och innovativa sätt att brygga förmodligen världens bästa öl på.

Carlsberg Foundation – Danmarks första kommersiella stiftelse

Varje fredag arrangerade J.C. Jacobsen middagar där forskare, artister, författare, skådespelare och musiker kunde sitta och samtala med varandra. Det var säkerligen på en av dessa middagar som idén till Carlsberg Foundation kom till. För J.C var det även viktigt att ge tillbaka till samhället och att Carlsberg skulle bevaras till kommande generationer. År 1876, knappt 30 år efter att företaget grundades, skapade han Danmarks första kommersiella stiftelse – Carlsberg Foundation.

Idag är Carlsbergstiftelsen, som är Carlsbergs största ägare, i högsta grad en viktig del av verksamheten. En tredjedel av Carlsbergkoncernens årliga utdelning går tillbaka till samhället genom Carlsbergstiftelsens arbete. Det innebär att stiftelsen årligen delar ut mångmiljonbelopp till projekt inom forskning och hållbarhet.

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy